Istina je da možete produžiti mladost i biti dugovečni, a li postoje određene promene koje morate napraviti kada je reč o životnim navikama. Jedna studija Harvarda koja je objavljena u časopisu BMJ , na osnovu analiziranja koje je trajalo 34 godine, podataka o 73 000 žena i 28 godina informacija o 38 000 muškaraca, pokazuje da sledeće navike definitnvo podmlađuju:

1. Održavanje zdrave težine - U srednjim godinama rizik od gojaznosti može biti povećan, zato je važno da se potrudite da uz zdrave navike održite zdravu težinu, osećate se i izgledate dobro.

2. Redovna fizička aktivnost - Izaberite aktivnost koja vama najviše odgovara - joga, pilates, šetnja, plivanje, vežbanje... Potrudite se bar 30 minuta dnevno da budete fizički aktivni.

3. Zdrava ishrana - izbalansirana ishrana bogata svežim voćem i povrćem, orašastim plodovima, ribom i nemansim mesom. Izbacite iz jelovnika brzu hranu, smanjite unos šećera, izbagavjte konzumiranje slatkih gaziranih napitaka i smanjite konzumaciju mesa...

4. Izbegavajte alkohol - Jedna čaša vina može da opusti i ulepša dan, ali svakodnevno ispijanje alkoholnih pića može povećati rizik od oboljenja i učiniti da ranije ostarite.

5. Aktivnost i marljivost - Ispitivanja pokazuju da osobe koje su aktivne u srednjem i starijem životnom dobu izgledaju mlađe i osećaju se bolje. Sedenje na kauču pred televizorom može izazvati stariji izgled, ali i loše uticcati na zdravlje.

Ove navike nisu samo dobre za izgled, one mogu smanjiti rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i upalnih procesa. Svakako zdrav i uravnotežen život je tajna i za mladolikost. Počnite sa pozitivnom promenom već danas!

Izvor: Sensa