Perimenopauza je period koji podrazumeva razdoblje tokom koga lagano započinju hormonske promene koje nas uvode u menopauzu. Kada žene uđu u perimenopauzu – navike koje su ih do tada energizovale i bile sasvim dovoljne da zadovolje dnevne potrebe organizma, više ne funkcionišu. Znate kada kažete sebi: radim sve isto kao i do sada ali osećam da nemam dovoljno energije ili ne mogu da se oslobodim sala na stomaku… Tokom ovog perioda možemo da uvedemo neke promene u svojim navikama i sprečimo buduće rizike za zdravlje.

Za početak već možemo uvesti promene u svoju fizičku aktivnost i raditi više treninge snage, a najbolje efekte ćemo postiči ako promenimo neke navike u ishrani.

Holistička nutricionistkinja Barbara Birk savetuje da promenimo i preispitamo ove 3 navike čim napunimo 40- godinu, kako bismo se uspešno pozabavili problemima poput promena raspoloženja, nesanicom, niskim nivoom energije, napadima gladi i hormonalnom ravnotežom.

1. Doručak sa visokim procentom proteina

Istraživanje je pokazalo da doručak koji sadrži više proteina ima bolji efekat na hormone sitosti i nivo energije tokom ostatka dana (Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response; The American Journal of Clinical Nutrition 2008).
Preispitajte svoje jutarnje navike: da li imate dovoljno vremena da zaista nahranite svoje telo ili s nogu pregrizete nešto usput i dopunite nivo energije kafom?
Odvojite malo vremena za obrok koji će podržati vaše zdravlje: tost sa avokadom i kuvanim jajetom za početak! Dobro balansiran doručak bogat proteinima će regulisati šećer u krvi, prevenirati nagle padove energije, napade gladi i posledično gojenje, posebno u predelu stomaka.

2. Kafa? Da, ali...

Retko ko ne voli kafu i zato kada se spomene da je vreme da malo preispitamo i svoje navike ispijanja kafe – poneka obrvica se nezadovoljno podigne. Ali činjenica je da ono trenutka kada žena uđe u perimenopauzu postaje osetljivija na efekte kofeina.
Kofein utiče na adenozin koji se gomila u organizmu tokom dana i zbog koga smo pospani. Nesanica je inače jedan od pratilaca perimenopause i menopause pa je ne moramo dodatno osnaživati kofeinom. Konzumacija kafe utiče i na prirodni nivo kortizola koji nam je neophodan za jutarnje razbuđivanje. Zdrava krivulja kortizolapodrazumeva da je on ujutru visok a da se tokokm dana ravnomerno spušta.
I nikako ali nikako nemojte piti kafu na prazan stomak: ovaj udar kofeina utiče na nivo stresa, znojenje i nervozu tokom celog dana.

Za žene preko 40. godina opšta je preporuka da se generalno smanji unos kafe i da se odredi precizan tajming kada će kofein odraditi svoje.
Kako objašnjava Barbara Birk, mnogi njeni klijenti konzumiraju kafu posle dobro izbalansiranog obroka ili uz kolagen i tako izbegavaju nagle skokove nivoa šećera u krvi.
Odložite unos kafe 60 ili 90 minuta nakon buđenja – ovo će takođe dopustiti vašem telu da jutarnji kortizol “ispuca svoje”. Posle toga možete popiti još jednu kafu vreme ručka (oko 14h).

3. Jedite što više povrća iz porodice kupusnjača

Brokoli, kupus, karfiol, bok čoj, prokelj i kelj su odlična preporuka za ishranu u svakom životnom dobu. Kupusnjače su prepune minerala, vitamina, antioksidanata i vlakana. Istraživanja pokazuju da su njihovi efekti posebno blagotvorni tokom peri menopauze i menopauze.
Određene jedinjenja koja poseduju regulišu aktivnost i metabolizam estrogena. Takođe, povoljno utiču na kardiovaskularni sistem i imaju antiupalno dejstvo.

Izvor: Sensa