U periodu kada se suočavaju sa promenama usled menopauze, mnoge žene se žale na promene raspoloženja, depresiju, česti umor... I ne mogu da shvate: da li je to menopauza ili nešto nije u redu sa njima? Kako se nositi sa ovim i šta učiniti? Otkriva ruska psihoteraputkinja Guzel Hasanovna Makhortova:

Kako razlikovati menopauzu od opštih psihičkih problema?

Postoji odličan marker koji pomaže u razlikovanju manifestacija menopauze i psiho-emocionalnih problema. Ovo je period prestanka redovne menstruacije sa promenama raspoloženja, redovnim osećajem umora i čestim emocionalnim promenama. Slučajnost? Najverovatnije je kriva menopauza.

Istovremeno, važno je shvatiti da ako žena pristupi periodu hormonalnih promena već sa teretom nerešenih psiholoških problema, onda se neprijatne manifestacije mogu pogoršati. U ovom slučaju će ih biti teže razlikovati (razlikovati jedni od drugih) - biće potreban složen rad.

"Tradicionalno, psiholozi identifikuju sledeće znakove psihološkog blagostanja:

 • sposobnost da se voli;
 • sposobnost za rad;
 • imati smisao za humor;
 • sposobnost da se izgrade i budu u sigurnim odnosima;
 • sposobnost da bude autonoman;
 • sposobnost da ostane u kontaktu sa svim aspektima sebe i drugih;
 • sposobnost oporavka od psihoemocionalnog stresa;
 • realno i pouzdano samopoštovanje;
 • sposobnost pridržavanja moralnih i etičkih principa;
 • sposobnost da se pogledate spolja;
 • sposobnost razumevanja i prihvatanja različitosti drugih ljudi;
 • sposobnost prilagođavanja okruženju, uključujući i stresne situacije;
 • sposobnost održavanja ravnoteže između ličnih interesa i interesa drugih;
 • sposobnost da se bude i oseća se živim;
 • sposobnost prihvatanja onoga što ne možemo promeniti.

Ako žena primeti poteškoće sa više od polovine ovih tačaka, savetuje joj se da potraži stručnu pomoć. U ovom slučaju može biti potreban integrisani pristup koji kombinuje psihoterapiju, medikamentoznu korekciju psihološkog stanja (ako je potrebno) i terapiju zamene hormona - striktno kako to propisuju specijalisti.

Koji je najbolji način da razgovarate o onome što se dešava sa voljenima?

Šta treba da uradite ako se vaš partner ili drugi članovi porodice žale na promenjeno raspoloženje žene? Kako reagovati ako su zabrinuti da je postala "nešto drugačije"?

Bolje je započeti poverljiv razgovor sa voljenima o fiziološkim razlozima zbog kojih se vaše raspoloženje ili stav prema životu promenio kada ste sigurni u razumevanje i simpatije svojih najmilijih. Zaista, kada nastupi menopauza, odrasla deca, po pravilu, već žive svojim životom;možda je zahladneo odnos sa supružnikom...

U takvim okolnostima, čak i nakon iskrenog razgovora, svi nastali problemi i porodični sukobi mogu početi da se pripisuju menopauzi. Tako će stvarni problemi žene biti obezvređeni.

"Nažalost, u našem društvu postoji mnogo mitova i stereotipa o menopauzi koji stigmatizuju žene u ovom periodu. "Zla žena u menopauzi“ je etiketa koja može čvrsto da se zalepi za "žrtvu" javnog mnjenja.

Stoga morate biti sigurni da razgovor o tako intimnoj temi neće imati negativne posledice po vas lično. Tokom razgovora možete pribegavati tehnici izjava. Oni će vam pomoći da opišete svoja osećanja, osećanja drugih i odredite strategiju za zajednički izlazak iz situacija emocionalne nestabilnosti."

Kako sebi pomoći da izađete iz ovog stanja?

Banalni saveti "odmarajte se više i prihvatite svoje novo doba" više ne pomažu? Ovo nije iznenađujuće - na kraju krajeva, bez tradicionalnih rodnih uloga (supruga, majka, ćerka), svako od nas ima svoju svrhu, svoj izvor vitalne energije. U doba menopauze važno je da joj se vratite, da se setite šta čini vašu suštinu.

"Onih dana kada su simptomimenopauze posebno akutni i izuzetno teško podnošljivi, važno je podsetiti se da sve ima početak i kraj. Među Indijancima Navaho veruje se da žena koja je izgubila sposobnost da rađa biološku decu stiče sposobnost da rađa decu mudrosti. Razvijajte kontemplaciju. Naučite da čujete muziku kiše i vidite lepotu života u malim stvarima koje su ranije izmicale u užurbanosti svakodnevnog života. Akumulirajte energiju ljubaznosti, snishodljivosti, nežnosti, šarma. Na kraju krajeva, seksualnost i ženstvenost su energija. Vole nas pre svega zbog onoga što osećaju pored nas."

(Yumama)