Da bismo ostali zdravi, moramo uravnotežiti telo, um i duh. Moramo da vodimo računa o svom telu, imamo optimističan stav prema životu i stvaramo jaku duhovnu vezu. Kada se ovo troje uravnoteži, mi učestvujemo u procesu isceljenja i zaista uživamo u životu.

Lujza Hej se još uvek smatra jednim od najprodavanijih autora u istoriji. Njeni radovi su prevedeni na 25 jezika i objavljeni su u 33 zemlje. Osnovala je jednu od najpoznatijih izdavačkih kuća, Hai House, koja izdaje priručnike za samopomoć i audio materijal.

Često ne primećujemo štetne obrasce dok nismo "primorani" da dublje istražimo uzroke naših problema i ne preuzmemo odgovornost za svoj život.

Hronični obrasci niskog samopoštovanja, osećaja krivice i samokritike povećavaju nivo stresa u telu i slabe imuni sistem.

Strah je nedostatak poverenja u nas same, a izaziva i nedostatak poverenja u život. Ne verujemo da nas Univerzum čuva, pa nam se čini da na fizičkom nivou moramo sve da kontrolišemo. Zbog toga osećamo strah, jer nikako ne možemo apsolutno sve da kontrolišemo u svom životu.

Strah je suprotnost ljubavi. Što smo više voljeni i volimo, više ćemo verovati u ono što zaista jesmo - naša prava priroda nas sve više privlači.

Ljubav prema sebi pokazujemo tako što brinemo o sebi, činimo sve što možemo da ojačamo svoje srce, telo i um. Držimo se snage koja je u nama. Uspostavljamo dobru duhovnu vezu i trudimo se da je održimo. Ako se osećamo ugroženo ili uplašeno, dišemo svesno. Kada se bojimo, često zadržavamo dah. Disanje otvara prostor u nama, što je naša snaga. Otvara nam grudi i pruža mogućnost da se srce otvori. Disanjem počinjemo da uklanjamo prepreke. Umesto da se smanjimo, mi rastemo.

Što se više povezujete sa snagom u sebi, slobodniji ste u svim područjima života.

10 načina da zavolite sebe - Lujza Hej:

1. Prestanete da kritikujete sebe.

2. Ne treba da negujete strahove.

3. Budete ljubazni, nežni i strpljivi prema sebi. Strpljenje je sredstvo koje ima veliku snagu.

4. Morate naučiti da budete ljubazni prema svom umu. Ne mrzite sebe jer imate negativne misli. Radije mislite da vas misli nadograđuju, a ne razaraju.

5. Budite ponosni na sebe. Kritika razbija unutrašnji duh, pohvale ga grade.

6. Ne stidite se da potražite pomoć od prijatelja.

7. Volite svoje negativnosti. Oni su deo vašeg stvaranja, baš kao što smo svi mi deo Božjeg stvaranja.

8. Vodite računa o svom telu. Zamislite to kao prekrasnu kuću u kojoj ste se neko vreme naselili.

9. Radite vežbe sa ogledalom. Stanite pred ogledalo, posmatrahte svoj lik i tražite unutar svoje duše uzroke problema koji su vas zadesili.

10. Zavolite sebe u sadašnjem trenutku - ne čekajte da se ljubav vremenom pojavi, već recite sebi - VOLIM TE!

Izvor: Sensa