Platonskaljubav je oblik ljubavi koji se ne zasniva isključivo na seksualnoj privlačnosti. Platonski odnosi najčešće podrazumevaju duboko prijateljstvo, odnosno simpatičan odnos u kojem ne mora da bude prisutan seksualni element.

Izraz platonska ljubav svoje ime nosi po poznatom grčkom filozofu Platonu. U svom radu "Simpozijum", Platon je temeljno razmotrio pojam prave ljubavi u čast Erosa, grčkog boga ljubavi. Njegova ideja platonske ljubavi nije zasnovana na požudi ili seksualnimvezama. Platon je definisao platonsku ljubav kao vrstu ljubavi koja nas motiviše da postajemo bolje verzije sebe, donosi prosvetljenje i nadahnjuje nas za dalje ciljeve.

Danas se značenje platonskih odnosa drastično promenilo i često se koristi za odnos prijateljstav bez ikakve koriste. U tim vezama se podrazumeva velika naklonost, ali ne postoji seksualna privlačnost.

Platosnka ljubav je odnos sa zdravimgranicama, ispunjen poverenjem, poštovanjem, divljenjem, zahvalnosti, iskrenosti i bez nesigurnosti ili ljubomore. To je odnos u kojem se osećate prijatno i imate slobodu da pokažete ko ste zaista, bez straha da ćete biti napušteni ili kritikovani.

Platonski odnosi su jednostavno dobra prijateljstva koja nas inspirišu da budemo bolji, a postoji šansa da se transformišu u romantični odnos. Baš takvi odnosi koji su se iz jednog dubokog i platonskog prijateljstva pretvorili u romantični odnos, zaista imaju veliku šansu da uspeju.

Otkrivamo 4 najznačajnijih karakteristika platonske ljubavi:

1. Potpuna iskrenost

Jedna od glavnih karakteristika platonskog odnosa je čista iskrenost.

"Platonska ljubav ne mora štedeti ničija osećanja. Nema potrebe za maskama. Ta brutalna iskrenost je sjajna i donosi olakšanje", objašnjava članak u časopisu Conscious Warrior. U takvoj vezi možete razgovarati o stvarima koje ne možete u klasičnoj romantičnoj vezi, možete otvoreno razgovarati o svojim nedostacima i postavljati pitanja koja možda ne možemo da postavimo romantičnim partnerima.

Platonski odnosi su manje osetljivi i mogu izdržati brutalnu iskrenost. Ne morate brinuti o održavanju mira.

2. Zdrave granice

Iako je potpuno iskrena, platonska veza podrazumeva formiranja jasnih granica. Kada počnnete međusobnod a delite iskustvai prihvatate vaše razlike, drugačija interesovanja i stavove, važno je da u tom procesu izgradite jasne granice kako bi platonska ljubav mogla da se razvija.

PageBreak

Platonska ljubav: 4 znaka otrivaju da li ste u platonskom odnosu
Foto: Shutterstock platonska-ljubav-4-znaka-otrivaju-da-li-ste-u-platonskom-odnosu

Što više nauče o granicama u vezi i poštujete ih, veza će jačati. Kako odnos napreduje, možemo shvatiti koje granice možemo pomerati i koliko dalje.

3. Bez visokih očekivanja

U klasičnim emotivnim odnosima uvek postoje određena očekivanja od partnera ili veze uopšte, ali u platonskoj ljubavi se takva barikada briše. Najčešće su visoka očekivanja razlog konflikta, urušavanja odnosa i rasprava. Zato se u platonskom odnosu ne kreiraju zajedbničke obaveze i velika očekivanja, ciljevi i zajednički planovi. Osobe koje su u platonskoj ljubavi, jednostavno dopuštaju da se odnos sam od sebe razvija i jedno drugo prihvataju u celosti baš onakvima kakvi jesu.

4. Nesebičnost

Romantičnoj vezi četo pribegavamo sa dozom sebičnosti - očekujemo da će se partner oprostiti od nekih svojih potreba, interesovanja i rizikovati svoje vreme i želje kako bi se više posvetio nama. U platonskoj ljubavi sebičan aspekt ne postoji.

Platonski odnos dopušta slobodu, prihvatanje istinskog JA i ne trpi odustajanje od sopstvenog bića radi druge strane. Jedina uslovljenost je potreba da se osobe u odnosu međusobno razvijaju.

U platonskoj ljubavi jasno osećamo da smo voljeni i otkrivamo novu perspektivu o tome kako zapravo treba nekoga da volimo - iskreno, sa poštovanjem granica, otpuštanjem nerealnih očekivanja i najboljim delima za svoju voljenu osobu.

Izvor: Lovesensa