Uz odgovarajuću organizaciju i praktične savete životnih trenera bićete organizovaniji, a ove mini liste će pojednostaviti vaš život. U pitanju je 10 načina da život živite bez tenzije.

Uvek je dobro imati kratku listu sa planovima i ciljevima šta želite da uradite. Postoje različite opcije da organizujete svoj dan, ali ovo su predlozi najefikasnijih lista, koje će vam olakšati dnevnu organizaciju.

10 načina da živite bez tenzije i pojednostavite svoj život:

1. Zapišite mesečne ciljeve. Postavite 1-3 cilja svakog meseca. To će vam pomoći da započnete nove navike, razbijete veće ciljeve na manje delove i postignete stvari na metodičniji način.

2. Zapišite sve zadatke na papir. Zapravo napišite šta treba da uradite. Kada vidite ove zadatke na papiru pomaže vam da odredite prioritete i može vam pomoći da efikasnije koristite svoje vreme.

3. Odradite kratku jutarnju rutinu. Iako nemate uvek vremena za produženu jutarnju rutinu, potrudite se da je prilagodite svom danu. Može kraće da traje ili možete ranije ustati. Pojednostavite stvari i uvedite u jutanju rutinu vodu, malo pokreta i hranljiv doručak u svoje jutro!

4. Planirajte svoje treninge. Zakazivanje treninga u kalendaru, odnosno na vašoj listi u notesu, zaista može pomoći povećanju vaše odgovornosti i osiguravanju da se osećate pripremljeno. Uvek će biti dana kada stvari ne idu kako je planirano i to je u redu. Odredite kada se bavite kardio treningom, anaerobnim treningom, sportom koji volite ili istezanjem.

5. Pripremite ručak i grickalice dan ranije. Priprema ili pravljenje hrane prethodnog dana (ili nešto ranije) pomaže vam da donosite zdravije izbore. Bićete zdraviji, uštedećete novac i imaćete veću kontrolu nad tim što jedete. Razmislite o varivima od sočiva, salatama od leblebija i činijama od kinoe.

6. Slušajte podkaste i audio knjige. Kada slušate dobre stvari dok putujete na posao, čistite, organizujete i još mnogo toga, otkrićete da ćete možda moći malo bolje da obradite informacije koje slušate putem podkasta i audio knjiga.

7. Stalno držite zdrave grickalice pri ruci. Ukoliko vas uhvati nervoza, umesto da posegnete za nezdarvim grickalicama i slatkišima, najbolje je da imate spremne zdrave hrskave namirnice, kako biste očuvali zdravlje. To može biti crna čokolada, sirovo koštunjavo voće i suvo grožđe i brusnice.

8. Napišite listu obaveza pre spavanja. Odvojite 10 minuta da pripremite listu obaveza na kraju dana, umesto ujutru. Razbistrićete glavu i moći ćete mirnije da spavate.

9. Nosite flašu sa vodom. Najbolji način da ostanete hidrirani (i sačuvate životnu sredinu) je nošenje sopstvene boce s vodom. Nećete biti potrošač plastičnih flaša, a uz to ćete se redovno hidrarti.

10. Usporite. Mnogi od nas žure kroz život, pokušavajući da urade prevše stvari, istovremeno pokušavajući da budutu za druge, za posao, ali i za sebe. Odvojite nekoliko minuta da razmislite o oblastima svog života u kojima ste žurili i smislite plan kako da usporite i budete malo promišljeniji. Probajte sa joga nidrom pred spavanje, kako biste se bolje odmorili tokom noći.

Izvor: Sensa