Potpuna promena u smeru karijere je teška, ali nije sasvim nemoguća. Postoje određeni koraci koje treba preduzeti kako bi se osiguralo da se ova tranzicija zaista dogodi. Da biste izbegli preopterećenje prilikom promene karijere, najbolje je da radite male, postepene korake. Na ovaj način ćete se kretati putem ka većoj samosvesti i ispunjenosti u životu. Takođe ćete znati da odvajate vreme da uložite u sebe, što će, šta god da se desi, povećati vaše blagostanje i zadovoljstvo životom.

Saveti life coach-a kako da promenite posao i budete ispunjeni i zadovoljni:

1. Morate početi od sebe
Razmislite o dosadašnjoj karijeri. Nacrtajte grafikon sa „vremenom“ na horizontalnoj osi i „srećom“ na vertikalnoj. Tako ćete nacrtati vremenski okvir koji će označavati uspone i padove u vašoj karijeri. Možete početi odakle god smatrate da je relevantno. Neki ljudi vole da počnu sa predmetima u kojima su uživali u školi. Razmatranje uspona i padova, razmišljanje o razlozima koji stoje iza njih, pomoći će vam da procenite šta vam je važno u karijeri. Ovo će vam dati širu sliku o tome šta ste postigli u svojoj karijeri. Takođe ćete moći da se povučete i razmotrite razloge nezadovoljstva trenutnom situacijom u karijeri.

2. Uzmite u obzir veštine koje ste postigli

Zapišite ih što više smislite, dajući sebi dovoljno vremena za razmišljanje da to učinite. Zatim razmislite o onima koje volite da koristite, ali ih ne koristite dovoljno u trenutnoj karijeri, kao i o onima koje biste želeli da razvijete. Ovo može biti zaista korisno za rezimiranje onoga što ste postigli (takođe uvek je korisno kada se pripremate za intervju). Osim toga, može vam dati vremena da razmislite o tome gde biste želeli da provedete vreme u svom ličnom razvoju.

3. Počnite da razmišljate o tome gde leži vaš entuzijazam
Da li imate interes za određenu oblast koja se može prevesti u posao? Postoji li potreba za nekim sa takvom stručnošću? Ovo je odlična polazna tačka za istraživanje uloga u koje biste potencijalno mogli ući. Možete početi da budete idealisti, ali zapamtite da ćete morati da pogledate svoje mogućnosti realističnim objektivom. Postoji li potreba za nekim sa ovom oblašću stručnosti? Da li ćete morati da uložite u dodatnu obuku u ovoj oblasti?

4. Uzmite u obzir sve svoje izbore u karijeri
Napravite spisak profesionalnih uloga, za početak je dobro da otvorite što više mogućnosti. Zatim možete početi sa sužavanjem, nakon što završite neko istraživanje o svakoj od njih.

5.Uverite se da ste pazili na svoje finansije

Ovo će biti važno ako razmišljate o napuštanju trenutno plaćenog posla i preuzimanju manje plaćenog u međuvremenu, dok napredujete u novoj oblasti karijere. Pokušajte da kreirate budžet za preživljavanje, gledajući ono što obično trošite svakog meseca. Razmislite gde biste mogli da smanjite troškove i utvrdite koji je minimum koji treba da zaradite da biste ih pokrili.

6. Preduzmite korake ka promeni
Kada napravite plan i odlučite u koju vrstu promene karijere želite da se upustite, napravite akcioni plan. Možete razmisliti, recimo, o 10 ciljeva koje želite da postignete u narednih 12 meseci. Odaberite prva tri od njih i to će vas motivisati da ih dosegnete. Znanje kako se plasirati na tržište i pripremiti se za prelazak u drugu vrstu posla, takođe će biti od suštinskog značaja.

Kada se krećete ka promeni karijere, biće vam od pomoći da imate nekoga ko će vam pomoći da ostanete motivisani. Imati karijernog trenera pomoći će vam da se uverite da ste temeljno istražili svoje vrednosti, veštine i interesovanja. Treniranje u karijeri će vam pružiti iskrene povratne informacije o tome kako napredujete tokom čitavog procesa. Ako je potrebno, vaš trener će vas takođe nežno izazvati da vas održi na pravom putu kako biste se osećali pozitivno u vezi sa sobom.

Izvor: Sensa