Koliko ste verni sebi? Da li poznajete svoje srce ili u njemu potiskujete želje? Da li nekad zastanete, utišate se i poslušate vapaj svoje duše?

Potiskivanjem vlastite prirode, naročito zbog drugih ljudi, negativno utiče na vaše mentalno zdravlje, samopouzdanje i kvalitet života. Ukoliko se menjate, to radite zbog sebe, svoje sreće, zdravlja i duhovnog razvoja.

Pisac Paulo Koeljo koji je napisao brojne knjige o ljudskoj duši i sreći, od kojih su mnogi bestseleri, opisao je ovo stanje na sledeći način:

"Vi ste posebni i u isto vreme želite da budete poput drugih. Ovo vidim kao ozbiljnu bolest. Bog nas je učinio drugačijim. Zašto bismo ga razočarali takvim ponašanjem?"

Spoznaja sebe is vog bića nije jednostavan i lak posao, ali je izuzetno važan kako bismo bili ispunjeni, ostvarili sav svoj potencijal i pronašli unutrašnji mir. Za otkrivanje svoje prave prirode i otpuštanje nametnutih mišljenja, stavova i smernica za život, potrebna vam je velika hrabrost. Ali kada to uradite, osetićete se potpuno slobodno.

"Budite osoba za koju nikada niste imali hrabrosti. Postepeno otkrivajte da ste ta osoba, i dok to jasno ne vidite, morate naporno da radite."

Pretvaranjem da ste neko drugi, sve više i više se udaljavete od sebe, ali i svoje radosti. Budite iskrni prema sebi, budite svoji, autentični i posebni, jer ćete takvim načinom života najpre otvoriti vrata uspeha i sreće.

"Ako želite da budete uspešni, morate da sledite samo jedno pravilo - nikada ne lažite sebe." - istakao je pisac Paulo Koeljo.

Izvor: Sensa