Misli koje kreiramo i reči koje izgovaramo manifestuju se u stvarnosti. Ono o čemu stalno razmišljamo, sve se to odražava na naše raspoloženje i odnose. Kada dan počne loše - na putu je bila gužva, šef je kritikovao naš posao, došlo je do nesporazuma sa voljenom osobom - trebalo bi da na sve te nevolje gledamo iz drugog ugla, a da ih ne shvatamo toliko ozbiljno i dramatično. Kada nam se u glavi ceo dan vrte uznemiravajuće misli - ceo dan se pretvara u negativnost koju manifestujemo svuda oko sebe. Poput bumeranga, fraza koju smo sada izgovorili, može nam se vratiti i postati naša sadašnjost. Evo kojih 5 fraza, odnosno rečenica ne treba da govorite jer donose lošu sreću, neraspoloženje i sprečavaju vas da uspete:

1. "Ne mogu računati ni na koga."

Kada neka osoba ne ispuni vaša očekivanja, ne mora da znači da ona greši, možda ste samo vi imali prevelika očekivanja. Kada izgovaramno ovu rečenicu stvaramo energiju koja poručuje da oko nas nema kvalitetnih ljudi na koje možemo računnati. da li je to zaista tako? Osobama ukažite na lep način na grešku, komunicirajte otvoreno, a ovu frazu koja oslikava pasivnu-agresiju izbacite iz rečnika.

2. "Svet je nepravedan, posebno prema meni.”

Globalno gledano, svet zaista može biti nepravedan, ali pitanje je da li vi želite da budete u ulozi žrtve. Umesto da posmatrate sebe kroz prizmu žrtve, stalno se žalite i smatrate da ste uvek oštećeni, pokušajte da se izdignete i shvatite da je vaš život u vašim rukama. Kada to osvestite, mnogo lakše ćete doći do uspeha i boljitka.

3. "Ja nikada neću biti takav."

U ovoj frazi se janso primećuje osuđivanje druge osobe. Pazite kako sudite drugima, jer život vas često može demantovati. Nemojte osuđivati druge ljude sve dok niste obuli njihove cipele. Ukažite na grešku, pokušajte da pomognete, ali izbegnite upoređivanje sa sobom, jer jedina osoba sa kojom treba da se poredite ste vi sami. Posmatrajte kakvi ste danas u odnosu na sebe juče i radite na svom razvoju.

4. "Ja sam gubitnik u životu"

Teško je pobeći od negativnog iskustva, ponekad je čak teško i pokušati to učiniti. Isprobajte drugu taktiku – dozvolite sebi da budete svoji, sa svim svojim, kako vam se čini, nedostacima, neuspesima, razočarenjima, ogorčenjima i iritacijama. Što višepokušavate da detaljnije upoznate sebe, to će ove misije sve više nestajati. Niko ne kaže da treba da postanete strastveni optimista – to je kao da jurite iz jedne krajnosti u drugu. Potrebno je samo prihvatiti sledeću misao: “Negativna očekivanja se ostvaruju, a meni je jednostavno neisplativo da tako mislim. Sada vidim i pozitivne strane svoje ličnosti i očekujem pozitivne promene u svom životu."

Izvor: Sensa