Nikome nije stalno dobro, život nam stalno donosi probleme, brige, nedaće... Svakodnevno smo okruženi stresom i sve to veoma utiče na to kako se osećamo, kako se ponašamo prema drugima, da li imamo volje ili ne... U zavisnosti od toga koliko nam je teško, patnja može biti veća ili manja. Kako ćemo se izboriti s teškim periodima zavisi od mnogo faktora, ali postoji nekoliko rečenica koje možemo reći sami sebi i na taj način se podsetiti zbog čega je važno da nastavimo s borbom!

1. Slobodno se isplači, ali uskoro ćeš se opet smejati

Emocionalno pražnjenje je veoma važno da bismo preživeli period tuge, pomirili se sa neuspehom, greškama, poteškoćama. Nikada se nemojte gutati suze, na taj način potiskujete emocije. Skroz je u redu biti iscrpljen i bez snage, bez volje, tužan...Plakanje i razmišljanje o problemima imaju ulogu da nam pomognu da prihvatimo ono što se dogodilo kako bismo krenuli napred. Ali važno je zapamtiti da ovo stanje ne bi trebalo da traje predugo. Zaslužujete da ponovo počnete da se smejete.

2. Sama sebi mogu najbolje pomoći da prrebrodim teškoće 

Možda ste okruženi porodicom, partnerom i prijateljima koji vas razumeju i brinu o vama i to je zaista divno. Međutim, trebalo bi da budete sposobni da se sami nosite sa teškim trenucima. Slušajte one oko sebe, prihvatite njihovu pomoć, ali sami morate započeti unutrašnji proces prevazilaženja poteškoća. Samo kada za to zaista budete spremni možete to da prevaziđete.

3. Ne mogu da promenim okolnosti, ali mogu da promenim svoj odnos prema njima

Postoje stvari na koje ne možemo u potpunosti da utičemo i koje ne možemo da promenimo- gubitak, bolest, razdvojenost, raskid, toksični ljudi u našoj okolini… Niko od nas ne može potpuno da kontroliše ove poteškoće i okolnosti koje nam život donese. Međutim, samo mi smo odgovorni za svoje misli. „ Ne mogu “ nas potpuno parališe i donosi nam samo negativne emocije. Dok misao „ ja to mogu “ potpuno menja naše raspoloženje i samim tim nalazimo novu snagu. Ne zaboravite na to!

4. Počeću da živim kada pobedim svoj strah

Međutim, kada doživimo nevolje i nevolje, osećamo se potpuno bespomoćno i nezaštićeno. Sve što smo znali nestaje, ostajemo sami. Moramo prevazići ovaj strah i pokušati da izađemo iz zone udobnosti u kojoj smose učaurili. Ako se plašite da i pomislite šta će vam se dogoditi sada, nakon što pređete granicu, onda prvo prihvatite ono što se dogodilo, a zatim se podsetite da život uvek de dalje.
Ako osećate strah, plašite se da nećete moći, setite se da ste sami sebi uvek najveći neprijatelj. Pronađite snagu u sebi da to prevaziđete.

5. Važan mi je moj mir 

Kada ste poslednji put razmišljali o svojim osećanjima, potrebama i svom unutrašnjem svetu? Dobro je postavljati sebi ovo pitanje svaki dan. Ako dajemo prioritet potrebama drugih, počinjemo da zanemarujemo sebe. Ukoliko se usmerimo isključivo da stičemo materijalno, onda zaboravljamo na zaista važne stvari: našu sreću, naše bližnje, ono što je zaista važno…Kada dođu teška vremena, moramo biti spremni za njih, a najbolja strategija je da svakim danom razvijamo svoj unutrašnji mir, jačamo svoje samopoštovanje. Oni će nam biti glavni štit odlošeg, naša baza i oaza.

Izvor: Sensa