Svaki dan je dobar dan za novi početak – pogotovo da izbacite iz života sve što vam ne odgovara i ne doprinosi vašem ličnom i duhovnom razvoju. U tu svrhu, Najwa Zebian, libanonsko-kanadska autorka, pesnikinja i aktivistkinja poručuje od kojih stvari trebate odustati još danas.

1. Prestanite preispitivati vlastitu vrednost - "Samo zato što je neko odabrao da vas tretira kao manje vredne, to ne znači da i jeste manje vredni. Zapamtite: vi sami definišete svoju vrednost, ne drugi."

2. Prestanite opravdavati tuđa ponašanja - "Ne postoji nijedno opravdanje za to da vas neko tretira loše. Zato, prestanite s tim"

3. Nemojte sebe stavljati na posljednje mesto - "Niste velikodušni ako sebe stavite na poslednje mesto, kao što niste sebični ako ste samome sebi na prvom mestu. Kad sebe postavite na prvo mesto – time ne poručujete drugima da i oni moraju to učiniti. Njihovi izbori su njihova stvar. A vaš izbor da sebe stavite na prvo mesto jeste iskazivanje ljubavi prema sebi."

4. Prestanite držati se jednih te istih obrazaca u životu - "Ako ste zanemarili samog sebe celog života čineći jedno te isto, kako biste se držali sigurnog i poznatog – uvođenje promene, kao i korak u nepoznato učiniće da se osećate bolje. Razbijte te stare obrasce stalnog zanemarivanja samog sebe i zakoračite prema novom sebi."

5. Nemojte pristajati na stvari koje ne želite - "Svaka odluka koju donesete jer se bojite razočarati druge ili im želite udovoljiti loše će se odraziti na vas i na to kako se osećate. Kada kažete "da" - zaista mislite tako. Ako da zaista nije "da" - prestanite udovoljavati drugima."

Izvor: Sensa