U životu se pojave situacije kada mislimo da je sve krenulo loše, da nam ništa ne ide i osećamo se bezvoljno, demotivisano i opterećeno. Uvek će na putu života biti poteškoća, ali i u takvim situacijama važno je da nastavite da ceite dobre trenutke, jer svaka greška i očajanje treba prihvatiti kao test, izazov, iz kojeg se može izvući prava lekcija.

Umesto očajavanja, kada vam nešto ne ide, samo učite iz toga i razvijajte se. Umesto negativnih misli koji vas sabotiraju, opterećuju i sprečavaju da napredujete, odlučite da svoj um fokusirate na pozitivno. Psihijatar ViktorFrankl je jednom govorio o "volji za smislom". On je savetovao čoveka da pita život šta očekuje od njega, a ne obrnuto – da očekuje nešto od njega.

Dok je bio u nacističkom koncentracionom logoru, lično se uverio u sposobnost ljudi da svuda pronađu smisao, čak i u najstrašnijim stradanjima. Frankl je iskoristio ovo iskustvo da stvori svoj metod lečenja – logoterapiju. Njegova suština je sledeća: pokušavate da pronađete i razumete značenje svakog trenutka u svom životu, bilo negativnog, neutralnog ili pozitivnog.

Kada se osečate očajno, demotivisano i mislite da je sve krenulo loše, samo izgovorite sledeće reči: "Vidim smisao u..."

Čim izgovorite ovu frazu, pokušajte da je završite tako što će četvrta reč biti nešto u čemu vi možete trenutno da pronađete smisao. Na primer: "Vidim smisao u prijateljima" "Vidim smisao u iskustvu;" "Vidim smisao u promenama." Bez obzira koliko su loše stvari, uvek možete pronaći malo pozitivnosti u svakom trenutku. Sve što treba da uradite jeste da pokušate da tu pozitivnost nađete.

Morate se zapitati: šta život očekuje od mene baš u ovom trenutku kada sam suočen sa svim tim stvarima? Kada jednom shvatite da vaša patnja ima nekog smisla, biće vam mnogo lakše doživeti je. Često je potraga za smislom prvi korak na putu ka izlečenju. To nam otvara načine da se nosimo sa onim što se dešava. Možda vam neće ublažiti bol, ali će vas osvestiti i pomoći da povratite mir i spokoj čak i u situacijama za koje ste mislili da su bezizlazne.

Izvor: Sensa