Austrijski psihijatar Viktor Frankl imao je izuzetno težak životni put, a u tok tami našao je mogućnosti za lični rast. 1941. godine završio je u koncentracionom logoru. Jedva je podnosio bol, glad i hladnoću, telo mu je bilo promrzlo, ali je njegovo pozitivno razmišljanje bio štit protiv mnogih nevolja. Preživeo je i počeo da se bavi naučnim radovima koji se bave snagom misli i verovanja. Bio je 100% siguran da vitalnost nije zdravo telo, već snažan duh.

Viktor Frankl piše:

"U životu možete izgubiti sve, osim jedne stvari - slobode da izaberete svoju reakciju na ono što se dešava. To određuje kvalitet života koji živimo - ne bogatstvo ili siromaštvo, ne slava ili nepoznato, ne zdravlje ili patnja. Kvalitet našeg života određen je načinom na koji se odnosimo prema stvarnosti, kakvo značenje joj pridajemo, kako se odnosimo prema njoj, kakvo stanje uma nam stvara."

Način na koji posmatramo svoj život i ono što nas okružuje, izuzetno utiče na našu sreću i radost. Kada nosite naočare optimizma, život postaje mnogo lakši, lepši i jednostavniji, a problemi i izazovi sitniji i lako premostivi.

Indijski duhovni guru Osho poznat je po svojoj izreci:

"Kakve veze ima ko je jači, ko pametniji, ko lepši, ko bogatiji? Na kraju krajeva, važno je samo da li ste srećna osoba ili niste. Kvalitetan život sastoji se u osećaju sreće, mira, stabilnosti, vere da će sutra biti još bolje nego juče. A ovo poverenje oblikuju naše misli."

Izvor: Sensa