Psiholozi su odavno primetili da uspeh ili neuspeh zavise od toga kako razmišljamo. Možda ne možemo da utičemo na okolnosti, ali na način razmišljanja svakako možemo. Sama osoba može izabrati strategiju razmišljanja, usmerenu ili na uspeh ili na neuspeh. Donosimo vam 5 rečenica, fraza koje će prekodirati vaš mozak za uspeh.

1. Jači sam nego što mislim! - Izbacite iz uma negativne misli kao što su "Nikada više neću biti srećan" ili "Uvek se nađem u teškim situacijama". Kada razmišljate o nevoljama, nemojte koristiti izraze "uvek" i "nikada", već koristite ove reči kada razmišljate o prijatnim događajima. Poznati psiholog Martin Seligman, osnivač pozitivne psihologije, objašnjava u svojoj knjizi Kako naučiti optimizam da kada osoba misli da će nevolje trajati zauvek, to je strategija neuspeha. Nasuprot tome, ako verujete da su nevolje privremene, sami sebe kodirate za uspeh.

2. Iza svakog neuspeha krije se put ka uspehu! - Izazovi pomažu da razvijate svoje veštine, otkrijete skrivene talente, ojačate, pripremite se za novu fazu života. Robin Šarma, autor knjige "Monah koji je prodao svoj ferari" istakao je da svaka nevolja sa sobom nosi još veću priliku. U svakom neuspehu postoji dar, neka vrsta vrata iza kojih se može sakriti put do takvog uspeha, o čemu niste ni sanjali pre nego što su se poteškoće pojavile. Najvažnije je da ne gledate dugo u zatvorena vrata i očajavate, već da pogledate u otvorena i iskoristite sjajnu priliku!

3. Trudim se i dajem sve od sebe! - Ukoliko verujete da dajete sve od sebe, trudite se i znate da se svaki trud isplati, onda programirate sebe za uspeh. Optimizam je presudan da uradite stvari onako kako ste zamilsili i ostvarite ono što želite. Tajna optimizma je u mislima! Potrudite se razmišljate pozitivno, da neguijete misli samopoštovanja, ljubavi prema sebi... Tada se mogu otvoriti šanse o kojima niste ni sanjali!

4. Bol će proći, sve će se smiriti - Zapamtite da bol ne traje večno. Suzi Velč, bivša glavna urednica Harvard Business Review, popularna autorka, televizijska komentatorka i novinarka, smislila je način kakod a se izbori sa zabrinutosti i teškoćama. Zove se 10/10/10 i izgleda ovako.

O trenutnoj situaciji treba razmišljati kroz prizmu tri različita vremenska okvira.

Kako ćete se osećati u vezi ovoga 10 sati kasnije?
Šta ćete misliti o ovoj situaciji 10 meseci kasnije?
Kakva će biti vaša reakcija na ovo za 10 godina?

Fokusirajući našu pažnju na ova tri pojma, čini se da se distanciramo od problema i ne dozvoljavamo emocijama da preuzmu. Pravilo 10/10/10 nam pomaže da pobedimo na emotivnoj strani igre. Osećanja koja doživljavamo sada, u ovom trenutku, izgledaju veoma jaka, a budućnost nejasna. Stoga su emocije koje se doživljavaju u sadašnjosti uvek u prvom planu. Strategija 10/10/10 vas primorava da promenite svoj ugao gledanja: da razmotrite trenutak u budućnosti (na primer, za 10 meseci) sa iste tačke gledišta koju gledamo u sadašnjosti. Osvestite da sve prolazi, sve se menja - tako je i sa lošim stvarima u životu.

5. Mogu se nositi sa strahom i preduzeti akciju - Kada vas obuzme strah i želite da odustanete, morate nastaviti da idete napred. Korak po korak, čak i ako ne razumete baš kuda idete. Glavna stvar je da se ne zaustavite. Kretanje napred ima moć samo po sebi. Strah je glavni blokator mnogih stvari u našem životu - otpustite ga i raširite krila. Oslobodite se ovih stega i živite slobodno u paleti neverovatnih mogućnosti.

Izvor: Sensa