Mir, stabilnost, uzemljenje, spokoj - sve su ovo teme koje nas opuštaju, štite nas od užurbane i stresne svakodnevice i čine da se osećamo oslobođeno, rasterećeno.

Donosimo vam jednostavnih 7 pravila iz zen budizma za bolji život, više sreće i manje briga - svako može da ih primeni:

1. Da biste pronašli mir, prestanite previše razmišljati- kada rasteretite um od nepotrebnih , ograničavajućih i negativnih misli, mnogo ćete lakše pronaći svoj mir. Istina je da se u našem umu često mogu stvoriti neosnovani strahovi, anksioznost, strepnje... Umu treba dati da slobodno deluje, ali nemojte se prepuštati ovakvim stanjima - osvestite ih i pustite od sebe.

2. Ako nemamo skromnosti, nemamo ništa - Oduvek je skromnost smatran aza vrlinu, pa tako i u zenu se smatra da ne smemo dozvoliti da nam ponos i ego oduzmu tu skromnost, zahvalnost i sposobnost da činimo dobra dela. Trudite se da budete zahvalni za ono što imate, da date drugima, pomognete, pružite - ne očekujući ništa zauzvrat.

3. Sve se dešava u pravo vreme i na pravom mestu - U životu ne možete sve isplanirati, pustite stvari da idu svojim tokom. Sve što treba da se desi desiće se u trenutku kada budemo spremni za to. Nemojte žuriti vreme i događaje.

4. Svesno pristupite svemu što donosite na ovaj svet - Ovo se najpre odnosi na reči, pa pre nego što nešto kažete, dobro o tome razmislite. Kakvu energiju će te reči ptobusiti, kako će uticati na vas, kako na druge, koje su posledice...

5. Nikada ne žalite za prošlosti - Naša prošlost nas ne definiše, ona je samo iskustvo iz kojeg smo mogli mnogo da naučimo. Pomaže vam da postanete jači. Ne žalite za onim što ne možete da promenite. Nastavite da idete napred i da budete bolji.

6. Uvek negujte i razvijajte saosećanje - Svaka osoba zaslužuje da se prema njoj postupa sa razumevanjem. Ne budite arogantni u ophođenju sa drugima jer ne znate kroz šta oni trenutno prolaze. Život vas može saplesti u najneočekivanijem trenutku. Budite saosećajni prema drugima, otvorite svoje srce i pokažite da ste tu.

7. Živite u sadašnjem trenutku - Juče je prošlo, a ne znamo da li ćemo imati sutra. Zato vredi živeti u sadašnjosti, uživaajte u svakoj sekundi vremena kao da je poslednja. Uradite sada i ovde ono što želite, što vas raduje, uživajte u svakom trenutku - ma koliko god vam se činio običnim. Trenutak sada je ono što imamo i što kreira naš život.

Izvor: Sensa