Više od 6.000 misli prolazi kroz naše glave svakog dana. Uglavnom se kreću u krug i nadograđuju jedni druge. Pošto se radi o prilično velikom broju, ne možemo svaku misao učiniti svesnom, ali pokazatelj šta su one zaista su naše emocije. Ako se osećamo mirno, spokojno i ispunjeno, onda možemo biti sigurni da smo imali dobre misli i da je sve u redu. Svi volimo da osećamo sreću, mir i udobnost. Ne volimo negativna osećanja kao što su nemir, tuga, bes, ljutnja i ogorčenost, međutim, ona imaju svrhu.

Šta nam pokazuje unutrašnji nemir?

Unutrašnji nemir je pokazatelj da moramo nešto da rešimo u sebi. Često ljudi žele da izbegnu ovaj osećaj kroz neki oblik anestezije i radije bi pobegli od njega jer je veoma neprijatan. Bolja opcija je da uđete u osećaj, pogledate ga i zapitate se – Šta mi izaziva nemir?Čega se bojim?

Unutar nemira je često naše unutrašnje dete koje se plaši i ne želi da bude povređeno. Najbolji način je da osetite taj neugodan osećaj i saosećate sa sobom. Iako su negativna osećanja bolna, ona imaju svoju poruku, traže isceljenje i neki vid zaštite. Kada to znamo, možemo biti nežniji prema sebi.

Poruke emocija

  • Ljutnja pokazuje da je neko prešao naše lične granice, ili smo dozvolili nekome da aktivira naše granice, ili je naše unutrašnje dete aktivirano i ne dobija ono što želi.
  • Ljubomora kaže da ne verujemo da možemo da imamo ono što želimo i ljutimo se što drugi imaju ono što mi želimo, a mislimo da ne možemo da imamo isto.
  • Depresija znači da mnogo svojih misli fokusiramo na naš osećaj inferiornosti, na osećaj nemoći, na snažno verovanje u beznađe i na uverenje da ništa nema smisla. To stanje je ogroman signal, celo vaše biće viče: Upomoć!

Dakle, svako snažno osećanje koje imamo je pokazatelj kojih misli smo imali najviše. Takođe možemo promeniti informacije iz tog polja. Naravno, nije uvek lako, jer su neke emocije veoma nabijene i nije tako lako proći kroz njih. Za mnoge intenzivne negativne emocije uzrok leži u traumi koja se dogodila. Ovu traumu često izaziva nešto iz detinjstva, au retkim slučajevima nešto iz prošlog života. Ove traume zahtevaju pomoć druge osobe da vam pomogne da oslobodite zarobljene emocije koje mogu biti zarobljene u telu sve dok vam neko ne pomogne da ih oslobodite. Lečenje tih zarobljenih emocija može potrajati, tako da morate biti strpljivi.

Kako da pomognete sebi?

Za manje emocionalne naboje, možete sebi pomoći kroz sledeće korake:

1. Postanite svesni onoga što osećate, imajte potpunu svest.
2. Dozvolite sebi da osetite sve što osećate – to ne znači da delujete na emociju, naprotiv (ako je u pitanju bes ili bilo šta veoma negativno). To znači da u bezbednom prostoru svesno doživljavate svoje emocije sa sobom.
3. Budite veoma nežni i brižni prema sebi.
4. Dišite duboko.
5. Prihvatite da se osećate onako kako se osećate.
6. Zapamtite da uvek sve prolazi, a proći će i taj energetski naboj.
7. Tapkanje može veoma brzo da oslobodi energiju, tako da je to jedan od sjajnih načina da prihvatite svoje emocije i nežno ih pustite da teku kroz vas.

Za te veoma intenzivne emocije, ako ne možete da ih kontrolišete ili ako ozbiljno narušavaju kvalitet vašeg života, potražite stručnu pomoć.

Postoji veoma zanimljiv pogled na emocije koji kaže: „Emocije su energija u pokretu“. Takođe, emocije su reakcije koje imamo kao odgovor na događaje ili situacije. Tako neki potiskuju emocije koje smatraju „negativnim“ kako bi se uklopili, zaslužili ljubav i bili prihvaćeni, ili emocije koje im donose bliskost i ljubav iz zaštite kako ne bi bili povređeni.

Kada dozvolimo našim emocijama da teku, da se izraze kroz nas, tada smo zaljubljeni u sebe. Osim toga, kada naučimo da kontrolišemo svoje emocije, tada kontrolišemo sebe i svoj život. Naučiti da izrazimo svoje emocije, a ne da ih potiskujemo, i da se ne „davimo“ u njima, velike su lekcije koje su nam izuzetno potrebne za kvalitetan i ispunjen život.

Izvor: Sensa.hr/Nikolina Balenović, intuitivna i dipl. konsultant za feng šui

BONUS VIDEO: