Kada smo ljuti, možemo nepromišljeno reći teške stvari koje blisku osobu mogu da zabole. Čak i kada ne verujete u ono što kažete, možete povrediti nekoga do koga vam je stalo. Reči toliko bole, posebno one koje je izgovorio neko koga volite... zato ograničite negativne komentare koje izbacujete, a da toga niste svesni kada ste ljuti, nervozni, uznemireni ili pod stresom.

Jednom kad nešto kažete, nema povratka. Ne možete to uzeti nazad, a ne možete naterati ni osobu pored vas da to ne čuje. Možete tražiti oproštaj, ali u tom trenutku ovaj gest ne smanjuje bol niti zaceljuje ranu. Najbolje što možete da uradite je da izbegavate negativne komentare.

Evo onih negativnih komentara koje psiholozi savetuju da zadržimo za sebe:

1. "Mrzim te"

Ovo je najsrdačniji komentar od svih. Dve reči tako kratke, ali neverovatno bolne. Izgovaraju se u trenucima ljutnje za ljude koje volite. Ako ste im rekli, zapamtite da će ih osoba koja vas je čula teško zaboraviti. Štaviše, ona neće zaboraviti trenutak kada ste ih izgovorili i kako se osećala.

2. "Voleo/la bih da nisi u mom životu"

Svako ko uđe u vaš život dolazi sa svrhom. Niko ne dolazi uzalud – mnogi dolaze da vam daju životne lekcije, da vam budu podrška, da vam pokažu šta znači istinski voleti, da vas upute da postanete bolji čovek. Čak i kada ste uznemireni, nemojte nekome reći da želite da nestane iz vašeg života.

3. "Uvek to radiš" ili "Nikad to ne radiš"

Ovi izrazi previše generalizuju ponašanje druge osobe. Čak i ako nastavi da radi nešto što vam se ne sviđa ili ne radi iako vi to želite, ima trenutaka kada to uradi kako treba. Preterano generalizujući njihove greške, možete učiniti da se osoba pored vas oseća nesigurno i pomisli da nikada neće ispuniti vaša očekivanja.

4. "Ne želim da te slušam"

Kada koristite ovaj negativni komentar, to znači da mislite da imate bolje stvari da uradite. Nije vas briga šta osoba pored vas ima da kaže i tako joj na kraju pokazujete da vam nije bitna, da ne cenite odnos između vas i mesta koje ima u vašem životu. Ako joj kažete da vam nije stalo i da ne želite da je slušate, može učiniti da se oseća usamljeno i nevidljivo za vas. Takvi komentari mogu stvoriti nepopravljiv raskol u vašoj vezi.

5. "Tvoja je greška"

Prebacivanje krivice nikada nije dobra stvar kada ste uznemireni. Čak i ako je druga osoba kriva, spominjanje toga neće pomoći situaciji; naprotiv, to će najverovatnije pogoršati stvari. Reći nekome da je sve njegova krivica može potpuno uništiti njegovo samopouzdanje. Štaviše, osoba se može osećati da ne može da vam ugodi i da stalno napadate njene pokušaje da bude bolja osoba i da se fokusirate samo na njene mane i greške.

6. "Nikada se nećeš promeniti"

Ovaj negativni komentar je neverovatno štetan. Prvo, time kažete osobi pored vas da vam se ne sviđa ono što je i učinite da se oseća kao da nije dovoljno dobra za vas. Drugo, napadate je jer se nije potrudila da promeni svoje ponašanje kako bi vam ugodila.

7. "Toliko sam učinio za tebe, duguješ mi"

Kada radite stvari za druge ljude, ne biste trebali očekivati ništa zauzvrat. Učinite ovu uslugu ili ponudite svoju pomoć ne sećajući se da vam ta osoba duguje. Korišćenjem ovog negativnog komentara ili nečeg sličnog podstičete osobu da se oseća kao da ne bi trebalo da prihvati pomoć od voljenih.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

KOJE SU OPTIMALNE GODINE ZA STUPANJE U SEKSUALNE ODNOSE? "Deca su OTUĐENA, gubi se EMOCIJA i KOMUNIKACIJA! Prerano ulaze u odnose" Kurir TV