Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se rastaju parovi čija je veza bila srećna i strastvena: ovo je najveća prepreka za očuvanje ljubavi

Šta se dogodi da odnos u srećnoj vezi odjednom zahladni?

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Ono što te na početku privlači, na kraju može da te slomi" ova poznata izreka savršeno se može odnositi na mnoge ljubavneparove koju su vezu započeli emotivno, strastveno i sa puno entuzijazma, a prekid je bio iznendan i bolan.

Šta se dogodi da odnos u srećnoj vezi odjednom zahladni?

Mnogi psiholozi ističu da ljubavni život dosta zavisi od naših odnosa, usađenih vrednosti i rana na duši iz detinjstva. Mnogi ljudi se zaljubljuju u potencijalne partnere jer unutar sebe osećaju da im oni mogu zalečiti rane iz prošlosti.

Zašto snažne žene biraju slabe muškarce: da li ovakva ljubavna veza ima budućnost?

Kada su roditelji imali hladan emotivni pristup, bili strogi ili često emotivno nedostupni, moguće je da će osoba sa takvim odnosima u detinjstvu podsvesno birati partnere koji imaju slične karakterne crte.

Zašto se to događa? Kada neki odnos posmatramo kao nepotpun, nedostižan i nestabilan, naročito odnos sa roditeljima u detinjstvu, psiholozi ističu da ćemo želeti da popravimo stvari u raznim odnosima u odraslom dobu, naročito u odnosu sa partnerom.

Najčešće ostvaruju vezu sa emotivno nedostupnim partnerom. Idealizuju partnera, stalna su mu podrška, brinu o njemu, pokušavaju da zacele svaku njegovu ranu... Ali, čim igra emocija i brižnosti nestane, partner se polako povlači, postaje kritičan, želi više slobode...

Tada osoba sa ranama na duši postaje uznemirena, ponovo oseća da gubi tlo pod nogaba, da gubi ljubav, rane su bogatije za još jedno bolno iskustvo i ponovo se proživljava trauma. Kada tokom odrastanja imamo negativanodnos sa roditeljima, manje smo u stanju da uvidimo nečije namere i emocionalno stanje.

Na primer, ako je otac bio često emotivno nedostupan, postoji rizik da takve osobe privlače partneri koji imaju sličan način postupanja - često plutaju između odbacivanja i idealziacije u romantičnim odnosima.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj