Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MNOGI IMAJU JEDAN SIMPTOM, A NE ZNAJU DA MOŽE UKAZIVATI NA DEPRESIJU I ANKSIOZNOST: Nikad ga nemojte ignorisati!

Osećaj dosade je česta pojava kod mnogih ljudi, ali je utvrđeno da je neretko povezan sa depresijom, anksioznošću i može biti simptom za druge mentalne poremećaje. Saznajte šta psiholozi predlažu i misle kada je dosada u pitanju.

 Zašto osećam dosadu1311350555 Izvor: Shutterstock

Dosadu je istovremeno lako prepoznati i teško je definisati. Mali, ali sve veći broj naučnika posvetio je svoja istraživanja dosadi, a neki smatraju da je ona signal za promenu. Dosada ukazuje na to da trenutna aktivnost ili situacija ne pružaju angažman ili smisao - tako da bi trebalo da osoba može da preusmeri svoju pažnju na nešto što će da je ispuni.

Treba razlikovati stanje i osobinu: stanje dosade se odnosi na osećaj dosade u određenoj situaciji, dok se dosada kao osobina odnosi na to koliko je osoba podložna dosadi. Dosada kao osobina povezana je sa samokontrolom, anksioznošću, depresijom i upotrebom nelegalnih i štetnih supstanci.

Pročitajte još

Dosada može nastati kada naša energija nije usmerena na stvari koje nam daju smisao ili ispunjenje. Ali ovo uključuje nekoliko važnih komponenti. Jedna od njih je mentalno uzbuđenje, kada imate energiju koju želite da posvetite nečemu zanimljivom. Druga poteškoća je u koncentraciji na jedan zadatak. I treća komponenta je nedostatak kontrole nad vašim okruženjem, na primer u čekaonici ili na predavanju, gde ne možete da preusmerite svoju pažnju na drugu aktivnost.

Dosada je katalizator promena i prilika za razmišljanje. Stoga, osećaj dosade može da se pojavi tokom zadatka koji nije izazovan ili se neprestano ponavlja. Može nastati zbog nedostatka samosvesti o tome šta smatramo ispunjavajućim. Osobine ličnosti takođe igraju bitnu ulogu - ljudi skloni traženju senzacija, ekstroverziji i novini verovatno će iskusiti dosadu.

Pojedini terapeuti koji leče pacijente koji se stalno bore sa dosadom, veruju da dosada može biti posledica prikrivanja emocionalnogbola, poput traume iz detinjstva, zbog koje osoba nije svesna svojih istinskih želja i potreba. Osoba takođe može biti nedovoljno stimulisana ili biti vođena prokrastinacijom i anksioznošću.

Saznajte i...

Najbolji način da prevaziđete dosadu može biti istraživanje i utvrđivanje zašto vam je dosadno. Ako shvatite da vam neka aktivnost nije zanimljiva, možda biste mogli istražiti kako da ubuduće doživite neka vrednija iskustva. U situaciji koju ne možete da kontrolišete, meditacija vam može pomoći da u manjoj meri osećate dosadu. U slučaju dosadnog radnog zadatka, jednostavno brzo obavljanje istog, može biti najbolja opcija.

Ipak, dosada ima i neverovatne koristi za ljude. Ona ima kapacitet da pokrene kreativne ideje i pokrene nove projekte. Kod dece, dosada može pokrenuti nove puteve igre i samozabave, što može pomoći razvoju kreativnosti, samopouzdanja i veština odnosa. Kao motivator za promene, dosada može dovesti do novih ideja, razmišljanja i kreativnosti. Može podstaći potragu za novinama, uključujući postavljanje novog cilja ili upuštanje u novu avanturu. U današnjem svetu prepunom informacija dopuštanje da se odmaknete od ekrana takođe može pomoći u ublažavanju stresa, i odvesti vas ka nekim zanimljivijim životnim iskustvima.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj