Ruski psiholog Mihail Litvak, autor poznate knjige "Psihološki aikido", objavio je na desetine dela za samopomoć, u cilju da pomognu ljudima da bolej razumeju sebe. Njegova pravila za srećan život su vrlo jednostavna, i podsećaju nas da je u sve u nama - samo treba da posmatramo stavri iz drugačije, pozitivnije perspektive.

Radite na sebi - ovo je osnovni recept, a evo koja još pravila Mihail Litvak ističe:

1. Sreća nije cilj - Ne treba da stalno jurite za srećom, nju nećete naći u materijalnom, niti vam je mogu pružiti drugi ljudi. Srećaa dolazi iznutra, a ovo stanje možete postići kada naučite da uživate u životu. Radite na svojim sposobnostima, samo tako ćete postići sve đto želite u životu.

2. Prestanite da zavisite od tuđih mišljenja - Kada imate samopouzdanje, osude, komentari i kritike drugih ljudi prestaju da vam budu važne.

3. Ne čekajte i ne pitajte - Ako zaista nešto želite da uradite, nemojte čekati i pitati nekog za dozvolu da to uradite. Pokušajte da budete onaj koji kontroliše svoje poteze.

4. Ne budite teoretičari - Budite zrela osoba koja znanje pretvara u delo. Nezreo čovek često ima znanje, ali ne ume da ga primeni, pa mu ne preostaje ništa nego da kritikuje druge.

5. Dobro planirane akcije su kjuč uspeha - Obavezno planirajte svoje aktivnosti i organizujte svoj život u skladu sa svojim prioritetima, i sreća će vas neupitno pratiti.

6. Ne krivite druge za svoje greške - Vaš najveći neprijatelj ste vi sami, vi koji vrebate sebe u budućnosti, kritikujete se zvog prošlosti. Promenite stav prema sebi.

7. Niste dolar da svima udovoljite - Ako pokušavate da ugodite svima, odmah ćete upasti u velike probleme. To je nemoguće. Ako i pokušate, osećaćete se neprijatno i emocionalno iscrpljeno.

8. Nikom ne ostajte dužni, ni novac ni usluge - Zapamtite ovo pravilo. Ništa ne dolazi lako ni besplatno. Nemojte se plašiti da saznate cenu neke usluge, pitajte i nemojte nikom ostati dužni, čak ni kad vam nešto prijateljski učini.

9. Sanjate stvarne snove - Ako volite da maštate, sanjajte o onome što je moguće da ostvarite. Ne gubite vreme razmišljajući o nerealnim planovima.

10. Nikada ne potiskujte osećanja - Nemojte svoju tugu gušiti, potiskivati. Umesto toga, suočite se sa njom i proživite je. Ona daje nam i uvide u našu ličnost - šta je ono što vas tera da idete dalje, a šta vas usporava na putu.

11. Komunicirajte sa neprijateljima - Razgovor sa prijateljima je, bez sumnje, veoma prijatan. Ali samo u razgovoru sa neprijateljima možete da naučite nešto novo o sebi. Zato je ponekad bolje slušati neprijatelje nego prijatelje.