Kritika, osuđivanje, mešanje u snove, rušenje samopouzdanja - sve ovo često može doći iz okruženja. Koliko puta ste nešto nameravali da uradite za sebe, ali ste odustali. Možda ste se pitali šta će drugi reći, pomisliti, plašili se da ćete nekoga razočarati...

Kada vam se ljudi mešaju u život, oni zapravo kreiraju i vašu sadašnjost i budućnost. To postaje njihov život, onakav kakvog su ga oni zamislili. A gde su tu vaši snovi? Iako ovo sve u sebi znamo, često nam se čini teško da se odupremo od ovakvog stava.

Nakon ovakvih propusta počinjemo da krivimo druge, na njih prebacujemo odgovornost, trpimo njihove kritike, ali i mi sami njih osuđujemo. Ovo je začarani krug koji vas samo drži u mestu. Umesto da krivite druge, zašto malo dublje ne zagledate u svoje srce i dušu?

Poznati ruski psiholog i autor koncepta "Psihološki aikido" Mihail Litvak, ističe:

"Da li želite da znate ko vam je glavni neprijatelj? Pogledajte se u ogledalo. Pozabavite se tim i ostalo će se raspršiti."

Sami smo sebi ponekad najveći neprijatelji. Umesto da krivimo druge, važno je da preuzmemo odgoornost za svoj život. Postavite granice - to je prva stvar koju treba da uradite. Ovaj život je u vašim rukama, a da bi to zaista bio i postao, važno je da naučite da kažete ne.

U sebi pronađite sve ono što vas blokira, sputava, opterećuje. Kada to osvestite, počnite polako, deo po deo, da to izbacujete iz sebe. Učite se ljubavi i sigurnosti u sebe, postanite svoj prijatelj - tada vam okruženje neće kvariti planove. Znaćete koji je vaš put sreće i hrabro ćete koračati ka njemu.

Ovo se ne može dogoditi preko noći, ali strpljivo i polako sebe oslobađajte od svih nametnutih ograničenja, uverenja, strahova - taj moćni čovek u vama će se probuditi!

Izvor: Sensa