Američki psiholog i pisac DejlKarnegi, napisao je nekoliko značajnih knjiga za lični razvoj. U svojim delima pisao je o međuljudskim odnosima, kako voleti, kako komunicirati, postići uspeh, ostvariti kvalitetan odnos itd.

Donosimo vam 5 saveta Dejla Karnegija koja vam mogu poboljšati život:

1. Volite ljude i ne tražite im ništa zauzvrat - "u ovom svetu postoji samo jedan način da se zaradi ljubav – prestani da je tražiš i počni da daješ ljubav, ne nadajući se zahvalnosti."

Nije iznenađujuće da je Dejl Karnegi, koji je poticao iz siromašne zemljoradničke porodice na srednjem zapadu Sjedinjenih Država i išao na učiteljski koledž u Misuriju samo zato što je obrazovanje tamo bilo besplatno, bio pristalica hrišćanskog koncepta ljubavi prema bližnjem. Njegove ideje o nesebičnoj ljubavi sasvim su u duhu novozavetnog tumačenja "beskonfliktne" komunikacije sa ljudima, koja podrazumeva samopožrtvovanje, blagost, dobrotu i ne učestvovanje u bilo kakvom nasilju. Umesto da se osveti neprijateljima, Karnegi je savetovao da jednostavno ne razmišljate o njima, kako ne biste zatrovali život lošim mislima. "Nikada ne pokušavajte da se obračunate sa svojim neprijateljima, jer ćete tako sebi naneti mnogo više štete nego oni", napisao je Karnegi.

2. Mislite pozitivno i zračite optimizmom - "Ponašajte se kao da ste već srećni i zapravo ćete biti srećniji."

Dejl Karnegi u svojim knjigama emituje koncepte pozitivne psihologije, koja je usmerena na ljudsku motivaciju i samousavršavanja. U knjizi "Kako pridobiti prijatelje i uticati na ljude", Karnegi slika portret samopouzdane osobe koja svojim optimizmom može da podstakne druge i samim tim da privuče druge ljude. Pošto je u mladosti radio kao prodajni agent, Karnegi je naučio da ubedi potencijalne kupce u svoju nepogrešivost. Proučavajući njihovu reakciju na njegove reči, korigovao je stav i kroz to je razvio umetnost javnog govora. "Izraz na licu žene je mnogo važniji od njene odeće", smatra psiholog.

3. Budite aktivni u životu - "Biti zauzet. To je najjeftiniji lek na svetu - i jedan od najefikasnijih."

Kao tinejdžer, Dejl Karnegi je morao da ustane u 3 sata ujutro da bi pomuzaoo krave pre nego što je krenuo na koledž. Dejl je prve čizme dobio sa 14 godina i bio je srećan što mu se po lošem vremenu noge nisu pokvasile. Deset centi koje mu je otac dao za praznik izjednačeni su sa pravim blagom. Karnegi je znao vrednost svog vremena i prednosti rada. Stoga u knjizi "Kako prestati da brinete i početi da živite" daje savete kako da se oslobodite navike brige o sitnicama i pobedite strah koji truje život. "Ne dozvolite da budete uznemireni zbog sitnica koje treba prezreti i zaboraviti", savetovao je psiholog. "Zapamti da je život prekratak da bi ga trošio na sitnice."

4. Ne žalite za prošlošću, koja se ne može promeniti - "Ko je od vas bar jednom u životu sekao piljevinu? Naravno, piljevinu niko ne može seći. To je već isečeno drvo. Isto je i sa prošlošću. Kada počnete da brinete o stvarima koje su već prošle, zauzeti ste sečenjem piljevine."

Ne žalite za propuštenim prilikama, stvari koje su prošle više ne možete da promenite. Ali uvek možete da promejite ono što je sada, da sada poboljšate svoj život. Karnegi ističe važnost samokontrole. "U ovom svetu svi traže sreću, a postoji samo jedan način, jedan siguran način da je pronađu. Ovo je kontrola nad vašim mislima".

5. Budite tolerantni prema drugim ljudima i stalno radite na sebi - "Ako želite da prepravite ljude, počnite od sebe - to je i korisnije i sigurnije"

Prema ljudima treba postupati tolerantnije, oprostiti im neke nesavršenosti, uključujući ljubav, kao i povoljan odnos prema sebi. Praštanje i razumevanja su ključ dobrih odnosa. U svakoj osobi postoji jedna priča koju mi nismo prioživeli, i zato je važno ne oduđivati. Pokušajte da razumete druge ljude i osvestite da ih ne možete menjati. Vaš izbor je da se okružite onima koji vam prijaju, a distancirate od onih koji su toksični. Jedina osoba koju možete da menjate i razvijate se jeste samo vi - radite na sebi.

Izvor: Sensa