Da li ne možete da zaspite jer preterano razmišljate? Opsesivne misli pred spavanje mogu uzrokovati nesanicu i poremetiti kvaliteti rutinu sna. Ove nametljive misli mogu biti znak anksioznosti ili previiše nakuoljenog stresa preko dana koji se ispoljava baš pred spavanje kada sebe preispitujemo, razmišljamo o planovima i obavezama koje imamo sutra.

Kako da se oslobodite opsesivnih misli pred spavanje - evo nekoliko psiholoških saveta:

1. Zapišite ove misli - Ako vam je um noću preplavljen mislima, onda bi zapisivanje svega što vas muči mogla biti odlična ideja da ih se rešite. Vođenje dnevnika ne samo da može pomoći u borbi protiv preteranog razmišljanja noću, već može doprineti poboljšanju mentalnog zdravlja, kao i kvalitetu sna.

2. Odvojite vreme da se smirite i opustite pre spavanja - Steknite naviku da radite umirujući "ritual" sat vremena pre spavanja. Slušajte umirujuću muziku, čitajte knjigu, razmišljajte pozitivno, radite vežbe disanja.

3. Sklonite telefon - Sat vremena pre spavanja, uklonite sve uređaje dalje od sebe. Ekrani vašeg pametnog telefona, tableta, laptopa ili bilo kog drugog uređaja emituju "plavo svetlo" koje može ozbiljno da utiče na kvalitet sna i koncentraciju, što rezultira opsesivnim mislima noću i nesanicom.

4. Ne prisiljavajte se da spavate - Spavanje je prirodan proces i što više pokušavate da ga kontrolišete, to će vam biti gore. Ako se previše trudite da zaspite, to će dovesti do veće anksioznosti i nateraće vas da previše razmišljate pre spavanja, čineći vaš um aktivnim umesto smirenim.

5: Prisilite se da ostanete budni - Kada počnete opsesivno da razmišlakte u nečemu dok pokušavate da zaspite, umesto da se forisarate da se uspavate, ustanite iz kreveta i pokušajte da ostanete budni. Kada pokušavate da ostanete budni, vaše frustracije i brige oko spavanja se smanjuju, čineći vas smirenijim i opuštenijim. Kada ustanete iz kreveta, neka vaša spavaća soba bude blago osvetljena, zapišite svoje misli, uradite "ritual za opuštanje", dišite duboko, a zatim se vratite u krevet kada osetite da vam se ponovo spava.

Izvor: Sensa