Kvalitet sna je izuzetno važan za mentalno i fizičkozdravlje, pokazuje nauka. Da li ste nekada razmišljali kako na kvalitet sna utiče spavanje sa partnerom u istom krevetu? Prema istraživanju spavanje u istom krevetu sa partnerom može posebno stabilizovati REM san i sinhronizaciju faze sna. Međutim, parovi koji spavaju zajedno nemaju uvek kvalitetan san, jer navike u spavanju su različite za svaki organizam.

Nekim parovima spavanje u istom krevetu može čak i ugroziti san - zbog okretanja u krevetu, nenamernog "otimanja" oko jorgana u toku noći, ciklus spavanja koji se prekida buđenjem drugog partnera... Jedna strategija koja može pomoći parovima da unaprede kvalitetsna jeste skandinavski metod spavanja.

Šta je skandinavski metod spavanja?

Najjednostavnije rečeno, skandinavski metod spavanja je praksa da se koriste dva odvojena jorgana ili ćebeta umesto jednog proširenog. Ovo se praktikuje kao sigurnost da se jedan od partnera neće otkriti tokom sna, ali i nesvesno otimanje oko pokrivača. Prednosti ove metode su kvalitetniji i mirniji san, osećaj topline, ušuškanost, partneri mogu da biraju materijal , veličinu i težinu jorgana koja samo njima odgovara, imate ličniprostor, a istovremeno ste blizu partnera.

Iako naučno ne postoji loša strana ove metode spavanja, neki ljudi smatraju da ona može ugroziti intimnost i bliskost između dvoje ljudi. Zato je važno da se pre primene skandinavskog metoda koncultujete sa partnerom, razgovarate ot ome, a onda se zajedno odlučite da testirate. Uradite ono što će i jednom drugom prijati, a ako se skandinavski metod pokaže kao delotvoran i odgovara vam, onda se ne plašite da će nešto što partnerima prija ugroziti njihovu ljubav i odnos.

Izvor: Sensa