San je izuzetno važan za fizičko i mentalno zdravlje, ali i za proces varenja hrane, mršavljenja i metabolizam - dokazala je nauka. U časopisu "Cell Metabolism" objavljeni su rezultati eksperimenta koji je sproveden na grupi od 16 dobrovoljaca približno iste starosti. Učesnici eksperimenta su podeljeni u dve grupe po 8 učesnika koji su jeli potpuno istu hranu. Porcije su takođe bile približno iste, ali vreme kada su jeli obroke bilo je drugačije. Istraživanje je pokazalo da osobe koje su jele kasno uveče dobijale su na težini, pa je utvrđeno da kasne večere pred spavanje povećavaju rizik od gojaznosti.

Naučnici su na osnovu analiza krvi, hormona i zdravstvenog stanja učesnika zaključili da osobe koje kasno večeraju sledećeg dana imaju povećan apetit. Usled toga povećava se potreba i za slatkišima, grickalicama, nezdravim namirnicama. Kada kasne večere pređu u naviku, onda se doza hrane postepeno povećava, kao i telesna težina.

Takođe, kada se hrana konzumira pred spavanje, mi zapravo nismo aktivni i kalorije se ne troše, a dokazano je i da se narednog dana smanjuje telesna temperatura što utiče i na metabolizam. Ako hrana ostane u crevima preko noći, razgradnja masti se usporava, a njihova akumulacija se, naprotiv, povećava.

Koliko god svesni da kasna večera nije dobra navika, mnogi ljudi dolaze kasno sa posla i ne mogu da večeraju sati pred spavanje, kao što mnogi stručnjaci preporučuju. U ovom slučaju možete primeniti stari trik koji je praktikovao Anton Pavlovič Čehov, ruski pisac i lekar. On je savetovao gojaznim pacijantima da kasnu večeru zamene velikom šoljom mleka koje će zavarati glad, hranljivo je, a neće pojačati rizik od gojaznosti. Ako odlučite da praktikujete ovaj trik, neka mleko bude prirodno, zdravo i organskog porekla.

Kako je satnica uzimanja obroka izuzetno važna za mršavljenje, stručnjaci na osnovu navedenog eksperimenta savetuju da doručkujete sat-dva nakon buđenja. Ne odlažite doručak do podne, jer to takođe može loše uticati na figuru i povećati glad kasnije, u noćnim satima.

Naučnici su eksperimentalno dokazali da redovan nedostatak sna remeti DNK strukturu imunih ćelija. Hronična deprivacija sna takođe može doprineti dijabetesu tipa 2 i nizu oboljenja. Da biste se dovoljno naspavali, potrebno je da odete u krevet najkasnije oko 23 sata. U ovom trenutku naše telo proizvodi maksimalnu količinu melatonina, a u periodu od 1 do 3 sata ujutru dolazi do intenzivnog metabolizma i čišćenja tela. Pre svega, mozak treba da se oslobodi amiloidnih proteina nakupljenih tokom dana. Njihov višak usled nesanice i zapaljenskih procesa povećava rizik od Alchajmerovebolesti. Do 4 sata ujutru san je najdublji, tada se obnavlja snaga svih sistema u telu.

San je izuzetno značajan i za imunitet koji je tokom jesenjih dana ugrožen, pa uz izbalansiranu ishranu, fizičku aktivnost i dovoljno sna, možete sačuvati zdravlje. Ako želite da smršate, pokušajte da izbegnete kasnu večeru, odnosno neka vaš poslednji obrok bude oko 18 časova, a stručnjaci savetuju da već u 23h budete u toplom i udobnom krevetu. Na ovaj način povećavaju se šanse da se oslobodite neželjenih kilograma.

Izvor: Sensa