Svi mi mnogo toga preguramo u toku jednog dana. Puno je stresa, obaveza, iscrpljujućih razgovora...Često pomislimo kako ništa ne ide, kako sve radimo pogrešno... Neretko se dešava da ne vidimo pravi uzrok problema, a ono što ne treba guramo pod tepih i pravimo se da ne postoji. Evo kojih 5 istina će vam pomoći da se osećate bolje i na probleme pogledate iz drugog ugla.

1. Mali napredak je bolji nego nikakav

Ako vam se danas ne vežba 40 minuta, uradite desetominutne lagane vežbe. Ako niste uradili ono što ste planirali, uradite onoliko koliko u tom trenutku možete i budite zadovoljni postignutim. Ako niste pronašli posao koji vam odogovara, neka vas to ne obeshrabri, odlazak na razgovore je takođe napredak jer na svakom naučite nešto novo. Ukoliko ste napravili grešku, ne mučite sebe, iz grešaka se uči, to je način da napredujete! Dopustite sebi nesavršenosti, ništa ne mora da bude baš tako kao što ste zamislili.

2. Dozvoljeno vam je da izbacite toksične ljude iz svog života

Čak i ako ih poznajete dugo ili su vam prijatelji, rođaci, čak i partneri… Imate puno pravo a zapravo bi i trebalo da ih odstranite iz svog života ako vam unose nervozu, nemir, posle razgovora s njima osećate se depresivno i puni ste negativne energije, ako stalno od vas nešto zahtevaju a ništa ne daju… Uklanjanje toksičnih ljudi je nešto što morate da uradite za svoje mentalno zdravlje, a oslobodićete mesta za inspirišuće ljude koji će uneti svetlost u vaš život.

3. Niste odgovorni za sreću drugih

Uvek budite tu za svoje najmilije i podržite ih koliko god možete, ali možete sve da uradite kako treba, a da oni opet ne budu zadovoljni. Oslobodite se osećaja odgovornosti prema njima. Vi niste odgovorni za njihovu sreću, za to moraju sami da se izbore. Isto tako ne možete da pomognete nekome ko to ne želi.

4. Osvestite svoja osećanja kako biste ih bolje razumeli

Analizirajte svoja osećanja, obratite pažnju na njih i shvatite šta ih je izazvalo. Da li se osećate anksiozno? Zbog čega? Šta je to izazvalo? Da li sam gruba prema ovoj osobi zato što sam zapravo zabrinuta? Osećanja imaju razlog, ona su ono što kontroliše naše ponašanje. Potrebno je dosta vremena da bismo ih zaista razumeli, ali je neizmerno važno. Kada shvatite zbog čega se osećate tako kako se osećate, možete da delujete u skladu sa tim i doprinesete poboljšanju svog života i blagostanja. U suprotnom, uvek će ta potisnuta osećanja biti tu negde i čekati na trenutak da vas povrede.

5. Ono što vas je uznemirilo samo je kap koja je prelila čašu

Kada vas nešto uznemiri, vi se osećate loše, pod stresom ste, gubite kontrolu, teško razuđujete... Međutim, ono što vas je uznemirilo najčešće nije pravi razlog. Svi mi možemo da se nosimo sa mnogo toga – kada dođemo do svoje granice, tj. praga tolerancije, verovatno postoji velika gomila uznemirujućih stvari koje su vas dovele do toga. Na primer, dete je napravilo problem, počinjete da vičete na njega, a zapravo ste ljuti i potreseni zbog situacije na poslu pa preterano burno reagujete na sve oko vas. Ono o ćemu razmišljate je samo ono što je na vrhu. A ono što treba da ispravite je pravi uzrok problema i obično se nalazi negde na dnu. 

Izvor: Sensa