Kada anksioznost preuzme sva naša osećanja, dolazi do negativnih misli, sprečeni smo da funkcionišemo na uobičajen način i čujemo glas u glavi koji nam šapuće da je "sve loše". Ukoliko se suočavate sa ovom situacijom, pokušajte da zastanete, duboko udahnete i razmislite. Posebno je izazovno kad aimate da obavite puno zadataka, a zapljusnu vas talas negativnosti i anksioznosti.

Kada se čini da dolazi smak sveta i ne znamo sa koje strane da pristupimo svim nagomilanim slučajevima, to je siguran znak da vas je obuzela negativnost. Stoga je vredno napraviti prvi korak i započeti dijalog sa sobom. Zašto mi treba ovaj posao? Da li se mene tiče ono što čini da se osećam loše? Da li je vredno da budem strpljiva, izolujem se i posmatram kako se situacija odvija?

Čim prođete kroz prve korake, posao prestaje da izgleda tako nemoguć i opterećujući. Štaviše, ako ga ne završite u jednom potezu, smirenost vam daje osećaj kontrole koji je toliko važan. To je ono što pomaže da razmišljate bistrije i da započeto završite.

Kako da podstaknete sebe da završite obaveze ako vas savlada anksioznost - sledite 3 saveta:

1. Lista obaveza - Kako se ne biste odvojili od stvarnosti, potrebno je poštovati disciplinu i imati određen redosled obaveza u svojoj glavi. Kako ne biste bili zbunjeni i kako biste smanjili strah i strepnju da nešto nećete uraditi dobro, svako jutro napravite spisak stvari koje treba da uradite, čak i onih elementarnih, kako biste maksimalno smanjili negativne misli. Počnite od zapisivanje malih stvari, od raspremanja kreveta i peglanja odeće, do odlaska na posao i obaveza koje vas tamo čekaju. Kada sa spiska označite da ste nešto obavili, ovo vam daje osećaj da ste produktivni.

2. Pojednostavite svoj proces - Da biste istovremeno ostali produktivni i smireni, potrebno je da stvorite najudobnije okruženje za sebe. Pre svega, to se tiče vašeg radnog toka. Identifikujte slabe tačke: šta vas odvlači i tera da odugovlačite, a šta vas, naprotiv, iscrpljuje i ne dozvoljava vam da se odmorite. Zapamtite da mora postojati ravnoteža i u poslu i u slobodnom vremenu.

3. Provedite vreme sa voljenim osobama - Najčešće podlegnemo negativnosti kada smo sami. Pokušajte da većinu svog slobodnog vremena provedete sa onima koji vas podržavaju i čine da se osećate dobro. Zajedničko slobodno vreme ili čak gledanje serije sa ukusnom hranom već će dati ogroman pozitivan doprinos vašem mentalnom stanju.

Napomena: Ukoliko se suočavate sa anksioznosti koja nepovoljno utiče na kvalitet života, obratite se za pomoć stručnjaku.

Izvor: Sensa