Ovo je jedan veoma zabavan test ličnosti. Za njega ne postoji tačan odgovor, ali nosi jednu važnu poruku. I otkriva ponešto o vašoj ličnosti.

Spremajući se za put, ljubomorni baron je upozorio svoju ženu: "Ne napuštaj zamak u mom odsustvu, inače ću te strogo kazniti kada se vratim." Međutim, iz sata u sat, mlada baronica bivala je usamljena i odlučila je da poseti svog ljubavnika. Dvorac se nalazio na ostrvu usred široke reke. Na svom najužem mestu, ostrvo je bilo povezano sa kopnom pokretnim mostom. "Malo je verovatno da će se njen muž vratiti pre zore", pomislila je i naredila slugama da spuste most dok se ona ne vrati.

Nakon što je provela nekoliko prijatnih sati sa svojim ljubavnikom, baronica se vratila na most i otkrila da na njemu stoji manijak i preteći mašući nožem. 'Ne pokušavajte da pređete most, baroneso, ili ću vas ubiti!', vikao je. Uplašena, baronica se vratila ljubavniku da zatraži pomoć. "Biće veoma opasno za mene, a ti i ja imamo samo romantičnu vezu", rekao je ljubavnik. "Ne mogu vam pomoći". Tada se baronica okrenula ka lađaru na reci, objasnila je situaciju i zatražila da je preveze preko reke. "Spreman sam ako platite 10 zlatnika", rekao je. "Ali ja nemam novca kod sebe!", prigovorila je baronica. "Žao mi je, ali ne prevozim nikoga besplatno“, odgovorio je lađar. Užasnuta, baronica je otrčala svojoj prijateljici i molila je da joj da novac. "Da nisi poslušala svog muža, ovo se ne bi dogodilo", rekla je prijateljica. "Neću vam dati novac." Zora se bližila, baronica nije imala izbora. Očajna, vratila se na most i pokušala da ga pređe kako bi stigla do zamka, ali na mostu ju je razbojnik lišio života. Ko je kriv za ono što se dogodilo? Baron, baronica, lađar, devojka, ljubavnik ili razbojnik?
__________________
Psihološka i logička analiza priče: kuda je baronicu odveo lanac pogrešnih odluka.

Izbor broj 1 – živela je u nasilnoj vezi sa opresivnim čovekom (baronom).

Izbor broj 2 – znala je za rizike (baron bi je kaznio ako bi saznao), ali sama je ipak odlučila da poseti svog ljubavnika.

Izbor broj 3 – izabrala je nepouzdanog ljubavnika koji je u trenutku opasnosti odbio da joj pomogne.

Izbor broj 4 – nije bila uporna i ubedljiva u pregovorima s lađarom, nije iznela argument koji bi mu odgovarao.

Izbor broj 5 – izabrala je prijateljicu koja ne podržava njene izbore i nije bila spremna da joj pozajmi novac čak ni u situaciji koja odlučuje o života i smrti.

Izbor broj 6 – konačna odluka da se vrati kući, prošavši pored razbojnika – i opet: razumela je rizike, ali prihvatila ih je.

Šta vi mislite? Ima li krivca u ovoj priči? Šta biste vi uradili drugačije?

BONUS VIDEO:

Dušan Blagojević - Zašto je 21. vek - vek usamljenosti MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.