Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećan kraj: kad se svađamo, ko treba da popusti?

Porodica je mesto gde učimo da volimo, slušamo, pričamo i učimo kako da se svađamo - uvek sa srećnim krajem.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Tajna braka ne leži samo u dobrom slaganju sa partnerom, već i u prevazilaženju svađa na konstruktivan i blag način. Evo kako pravoslavlje gleda na to...

"Najvažnije je da se duše sjedine i da ljudi mogu da opšte. Zato je neophodna pažnja i prema deci: ne smeju se primoravati na nešto što zbog čega ćete se kasnije žaliti i kajati se, plakati i cela vaša porodica se mučiti. Neophodno je da imate molitvu u srcu, ogromno uvažavanje jedno prema drugom kao i prema svemu onome što se odnosi na brak.

Želim vam da se uvek radujete tome što imate porodicu, jer je u pitanju velika čast. Ako imate jedno dete, ako imate mnogo dece, ako nemate decu - sve što je Bog dao svakome i što sada daje, sve što sada osećate - u pitanju je velika čast, veliki dar. Kako je radosno znati da postoji osoba koja živi i postoji za tebe, da je u pitanju voljeni koji misli na tebe, uvažava te, da se ti nalaziš pored njega, kako je sve to predivno!

Velika je čast to što vas je Bog oženio i postavio vence na vas: "Venčava se sluga Božiji sluškinjom Božijom". To jest, tvoja žena je tvoj venac. Tvoja slava je tvoj muž. Kako je to predivno! Želim vam da se radujete tome, želim vam duge godine porodičnog života gde će sve postojati radi dobra: i razlike u mišljenjima radi dobra, i svađe radi dobra, da se na kraju duša smekša. Tako će i biti, potrebno je samo vreme.

10 zapisa iz beležnice porodičnog psihoterapeuta...

Život treba da kipi i da ključa. Neka tako i bude, ali vas Bog neće ostaviti. Kada ostarimo, postajemo mekši. To mi je rekao jedan deka. Na ispovesti sam mu rekao:

- Vi ste prilično duhovno napredovali deko. Vi mi odavno niste govorili da ste se svađali sa ženom.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj