Noge i stopala su koren i temelj naše jogijske prakse. Snažne noge i otvoreni kukovi su vrlo važni za pristup nekim naprednijim joga položajima, poput Titibhasane (položaj svica) ili Svarga Dvidasane (položaj rajske ptice). Svaki put kada stojite mirno, podignite nožne prste i probajte ih da ih raširite. Zatim probajte da osetite koren palca i malog prsta u podu (papučica) kao i petu.

Omiljena joga vežba protiv umora i nervoze: položaj Shashankasana (Zec) za savršen sklad tela i duše

Prve dve čakre, korenska (Muladhara) i sakralna čakra (Svadhisthana) su smeštene blizu nogu, zato nam otvaranje i osnaživanje ovih područja donosi stabilnost, kreativnost i senzualnost.

8 asana za snažne i seksi noge:

Virabhadrasana II

Ratnik II je važna vežba za osnaživanje kukova, mišića zadnje lože i mišića stopala. Neće vam biti potrebno da dugo ostanete u ovom položaju da osetite zagrevanje u kvadricepsima. Takođe ćete osnažite i gluteus, odnosno zadnjicu.

Anjaneyasana

Anjaneyasana je izvrstan, osnovni položaj koji osnažuje kvadricepse i mišiće gluteuse. Takođe, osećaćete divno istezanje u mišićima pojasa i kukovima. Butine se usklađuju dok razvijate izdržljivost. Pazite da su vam obe noge snažne dok ste u ovom položaju.

Utkatasana

Ostanite u Utkatasana minut ili dva i osetićete zagrevanje. Položaj stolice će osnažiti vaša stopala, butine i listove. Takođe, ovaj položaj će podignuti spuštena stopala jer je stabilnost fokusirana na unutrašnje svodove stopala. Utkatasana je poznata i kao neustrašivi položaj jer ako ga izvodite dovoljno često i dugo, postaćete jednostavno neustrašivi.

Garudasana

Položaj orla uključuje mnoge mišiće u nogama. Osnažuje i izdužuje gležnjeve i posebno kukove, te takođe osnažuje kolena. Ali, možete i povrediti koleno ako niste dovoljno otvoreni da obuhvatite stopalo, zato oprezno i u vlastitom ritmu uđite u položaj počevši odmaranjem stopala na početku noge, na kosti cevanice, na početku pre nego pokušate obuhvatiti.

Malasana

Ovaj položaj je odličan za gležnjeve jer koristi i snagu i fleksibilnost (korisno za sve sportiste). Kukovi se takođe otvaraju u ovoj asani, a listovi, bedra i gluteusi osnažuju.

Utkata Konasana

Položaj boginje omogućava duboko istezanje u kukovima i preponima. Kvadricepsi i mišići unutrašnjih bedara se osnažuju. Imaćete velike koristi od dubokog otvaranja kukova u čučnju, kao i od otvaranja karlice. Za žene je bonus što jačanje karlice poboljšava seksualni život. Takođe zagreva nožne mišiće i snaži stabilnost.

Utthita Parsvakonasana

Utthita Parsvakonasana osnažuje noge. U savijenoj nozi rade mišići zadnje lože i gluteusi. Takođe, ovaj položaj osnažuje prepone i mišiće zadnje lože i poboljšava celokupnu stabilnost. Istežu se i kolena i gležnjevi.

Virabhadrasana III

Bilo koji položaj za balansiranje će poboljšati vašu stabilnost i balans, a ovaj još osnažuje gležnjeve. Varijanta sa savijenim kolenom uključuje kvadricepse, zadnju ložu, gluteuse, takođe izdužuje zadnju ložu u nozi koja stoji čak i više nego u varijanti s ravnom nogom. Stabilizujte kukove kako biste stabilizovali jezgro i intezivirajte dodavanjem 5 ciklusa vežbi podizanjem od savijenog do ravnog kolena, ali budite oprezni da ne zatvorite koleno u nozi koja stoji.

Izvor: Udahni