Na samom početku važno je razjasniti značenje reči samopouzdanje i samopoštovanje. Samopouzdanje odgovara na pitanje Mogu li ja to?, odnosno verujemo li u sebe i vlastite sposobnosti, a samopoštovanje odgovara na pitanje Jesam li vredan poštovanja? i vrlo je bitno jesmo li svoje samopoštovanje uzeli u svoje ruke ili sa njim vladaju drugi.

Iako vrlo suptilna, razlika ipak postoji, ali očito je da su samopoštovanje i samopouzdanje u neraskidivoj vezi. Ovde je reč o samopouzdanju kao osnovnom preduslovu za postizanje željenih rezultata i ciljeva, donošenje boljih odluka i, ukratko, sposobnosti da promenimo život na bolje.

Sam koren problema su strahovi. Oni su osnovna prepreka napretku jer umanjuju našu snagu. U svakome od nas strah se drugačije manifestuje – neko ima problem da pokaže svoje zahteve, a neko nema snage preuzeti odgovornost, dok će neki sve dobro odraditi, ali kada dođe vreme za akciju, zakazaće. Potrebno je osnažiti se, osloboditi se strahova, a da bismo to postigli, ne moramo to uvek činiti baveći se mentalnim radom.

Naime, naše je telo izuzetno dragocen alat upravo za izgradnju samopouzdanja. Kad sam u jednom razdoblju života radila na svom samopouzdanju, upravo jedna jogijska vežba, zajedno sa afirmacijama koje sam koristila, pomogla mi je vratiti veru u sebe, tj. da osetim talas samopouzdanja koje mi se vraća. Reč je o položaju drveta, Vrksasani.

Izvodeći ovu asanu, možda se nećete moći u potpunosti osloboditi straha, ali ga možete savladati i transformisati tako da vas ne sputava.

Početni položaj za izvođenje vežbe je stojeći stav. Priljubite stopala, umirite disanje, zatvorite oči. Pažnju usmerite na kontakt levog stopala i poda; zamislite kako snažno korenje raste iz vašeg levog stopala i veže vas uz podlogu ispod vas. Polako otvorite oči, odredite tačku na podu ispred sebe i fokusirajte se na nju.

Sasvim polako podižite desno stopalo od poda i položite ga uz list ili bedro leve noge. Sa udahom, širite ruke u stranu pa ih spojite iznad glave, a uz izdah spojene dlanove spustite ispred grudnog koša. Udahnite i podignite spojene dlanove iznad glave. Uz izdah, ruke širite u stranu dok vam se lopatice ne spoje. Ponovite vežbu s drugom nogom. Tokom cele vežbe budite fokusirani na tačku ispred sebe.

U početku, dok sam izvodila Vrksasanu, noge su mi klecale, nisam se mogla zadržati u položaju, a kamoli raditi afirmacije. U početku sam se naslanjala na zid da bih mogla stajati, ali s vremenom sam postajala sve stabilnija. Kad sam osetila da mogu, počela sam praktikovati afirmacije u položaju drveta, a kako je vreme odmicalo (moramo sebi dati vremena), počela sam osećati sve jači talas snage koja pre nije postojala. 

Sledeći korak je postavljanje malih ciljeva. Samopouzdanje se gradi, to je proces, nije zadata vrednost. Ako ga ne njegujemo, lako se može ponovo poljuljati.

Sa svakim udahom u ovom položaju ponavljala sam sledeće rečenice:

1. Spremna sam osetiti vlastitu snagu. Telo me podržava. Ja to mogu.
2. Posedujem sve što je potrebno da napravim korak napred. Ja to mogu. Sigurna sam.
3. Ja sam snaga. Stojim uspravno i visoko. Sigurna sam.
4. Vidim jasno, govorim glasno i stojim čvrsto obema nogama na zemlji.
5. Spremna sam za promenu. Jedini autoritet u mom životu sam ja.

Izvor: Sensa.hr