Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbajte prihvatanje kroz matsyasanu

Prihvatanje istine o nama, našim emocijama koje su duboko skrivene u srčanoj čakri, o našoj energiji je najveće saosećanje koje dajemo sebi.

  Izvor: Adria Media Serbia

Matsyasana je nastala iz mita po kome se smatra da je Matsya bio prvi Shivin učenik, koji je počeo da radi yogu. Matsyasana (riba) je tradicionalna yoga asana koja isteže kičmu unazad. Sve asane iz ove grupe nas suočavaju sa našim ograničenjima i uče da umesto da se borimo sa njima vežbamo prihvatanje. Prihvatanje istine o nama, našim emocijama koje su duboko skrivene u srčanoj čakri, o našoj energiji je najveće saosećanje koje dajemo sebi.

Asane koje istežu kičmu unazad:

- istežu ceo prednji deo tela i jačaju leđa ruke i noge, što dovodi do boljeg držanja;
- pomažu da dišemo dublje time što istežu sve organe koji učestvuju u procesu disanja – pluća, dijafragmu, interkostalne mišiće između rebara;
- podižu nam energiju, tako da ako se osećamo umorno i bez energije ovi yoga položaji mogu okrenuti taj smer u suprotnom pravcu;
- dovodi nas u vezu sa delom tela koji obično zapostavljamo zato što ih ne vidimo – leđima i ramenima.

Matyasana daje sve navedene prednosti s tim što najviše tonira cervikalni i torakalni deo kičme, masira tiroidnu žlezdu i može imati terapijski efekat kod menstrualnih tegoba. Koristi se kao kontrapoložaj posle Sarvangasane (sveće).

Kao što postoji mnogo vrsta riba, tako ima mnogo načina na koje se ovaj položaj izvodi: da su noge u položaju lotosa, leptira, podignute sa podloge pod uglom od 45 stepeni. U restorativnoj yogi stavljanjem yoga bloka po dužini između lopatica omogućava da se u asani opustimo i ostanemo znatno duže.

Izvođenje asane:

Ovo je restorativna poza koja zahteva valjak ili ćebe koje mozete napraviti u obliku valjka. Staviti valjak na prostirku i leći tako da valjak bude ispod visine pazuha. Tanko jastuče možemo staviti ispod potiljka. Noge saviti u kolenima. Položaj treba da bude udoban. Ostati u položaju do deset minuta.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj