Skoro svake godine kada bi došla jesen i sa njom nagle promene vremena, moj imunološki sistem bi oslabio i to bi se manifestovalo na različite načine. Imala bih herpes ili prehladu koja bi trajala i po nekoliko dana. To se dešavalo svake godine, sve dok nisam počela redovno da vežbam jogu.

Od tada, prošlo je dosta godina i kada pogledam unazad ne sećam se kada sam poslednji put bila bolesna. Izuzetno sam zahvalna za dobro zdravlje koje imam i verujem da me je upravo vežbanje joge osobodilo lekova, bolova i prehlada zauvek.

4 joga položaja za jači imunitet i oslobađanje od stresa.
privatna arhiva Zorka Ristić 

Sve neravnoteže u telu dešavaju se najviše zbog stresa koji doživljavamo. Kada smo pod stresom telo luči previše hormona kortizola, koji remeti funkciji imunih ćelija i tako umanjuje efikasnost našeg imunog sistema. Joga smanjuje nivo stresa kod osobe, tako što se vežbanjem smanjuje proizvodnja hormona kortizola u telu. Vežbanjem joge stimuliše se i parasimpatički nervni sistem, koji nas smiruje i vraća u ravnotežu.

Zato dragi moji, ukoliko imate sličnu situaciju koja vam se iz godine u godinu ponavlja, prehlade, bolove ili neke druge simptome, predlažem vam da date šansu jogi. Moje iskustvo može da vam ukaže na to koliko joga pomaže našem telu, podržavajući naš imuni i limfni sistem.

Delim sa vama nekoliko osnovnih joga položaja koje poboljšavaju imuni sistem:

Položaj Deteta je jednostavna opuštajuća asana koja oslobađa napetost iz donjeg dela leđa, smanjuje stres i umor, podiže raspoloženje i savršeno deluje u jačanju vašeg imuniteta.

Položaj Kobre otvara vaša pluća, jača kičmu i povećava energiju. Takođe, može da poboljša varenje i ublaži pritisak na vašu jetru, čime se smanjuje opterećenje vašeg imunološkog sistema.

Uttanasana ili preklop napred poboljšava varenje i smanjuje anksioznost. Takođe, pomaže opuštanju centralnog nervnog sistema i umiruje mozak.

Šavasana ili Položaj Mrtvaca može izgledati kao najlakši joga položaj, jer treba da se samo prepustimo i opustimo. Međutim, to može biti i veoma izazovno za neke ljude, što je direktna posledica stresa. Kada se uzemljimo, ova asana može vam pomoći da bolje dišete, da smirite svoj um i da dozvolite energiji da se slobodno kreće otpuštajući sav nagomilani stres.

Ove položaje možete vežbati svaki dan kod kuće, a radimo ih i zajedno na času Joga za imunitet.


Do sledećeg čitanja, vidimo se na prostirci.

Izvor: Sensa/Zorka Ristić, sertifikovana joga instruktorka i fitness&health influencerka - Samo Yoga