Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više energije, lepši izgled: 3 jednostavne vežbe za pravilno držanje tela

Loše držanje nije samo estetski neprivlačno, nego utiče i na zdravlje unutrašnjih organa - dovodi do proširenog abdomena i loše probave, kao i plitkog disanja i umora. Evo i koje vežbe pomažu u pravilnom držanju...

  Izvor: Fotografije: Kristina Lenard

Koju tajnu skrivaju graciozne žene poput Audrey Hepburn? Bilo da se u ranim jutarnjim satima u večernjoj haljini šetala pustim ulicama New Yorka, bilo da se vozila na vespi po Večnom Gradu, ta je glumačka diva, jednostavno rečeno, zavodila svojim prekrasnim držanjem.

Zbog pravilnog držanja izgledala je atraktivno, ljupko i mladoliko. Ti atributi su zajednički naziv za svako pravilno držanje kojim se možemo približiti elegantnom izgledu Audrey Hepburn ili bilo koje balerine, što je i sama glumica želela da postane.

Poze arabeska: pilates vežba za najduži meridijan vitalne energije u telu...

Svako može graciozno da se kreće u bilo kojm dobu i uspravno poput filmske i modne ikone, tvrdi Goran Marković, profesor na Kineziološkom fakultetu i stručnjak u području sportskih nauka i medicine.

„Najbolje držanje imamo u prvim godinama života, nakon toga ono, zbog načina života, postupno postaje lošije", objašnjava Goran Marković. Dobra je vest što uzrok lošeg držanja najčešće nije u mišićima ili zglobovima, nego u nepravilnom disanju i lošoj navici držanja tela koji se mogu korigovati. Zato smo posetili profesora Markovića i od njega potražili savete kako da naučimo da pošaljemo mozgu obrazac pravilnog držanja.

„Ne postoji opšte idealno držanje", prvo je što je napomenuo profesor Marković, „postoji samo idealno držanje za svaku osobu pojedinačno. Naime, deset različitih ljudi može imati deset različitih formi držanja i izgledati drugačije, a da svako pojedinačno ima dobro držanje. I obrnuto, jedan obrazac držanja kod neke osobe može biti dobar, dok će kod druge biti neprimeren. Postoje određene zakonitosti pravilnog držanja, od kojih je jedna vezana za centriranost zglobova u telu."

Da biste to proverili, zamolite nekog od ukućana da osmotri vaš profil, neka zamisli nevidljivu vrpcu koja kreće od vašeg uha i spušta se sve do stopala. „Linija uva treba da prođe kroz otprilike, središte ramena", objašnjava profesor, „potom i karlice i na kraju proći kroz središte glež­nja.

Uvo ne bi trebalo biti ni ispred, ni iza ramena, a rame ne bi trebalo da bude iza ili ispred kukova, a ni kukovi ispred gležnja i slično." Da biste detaljnije osmotrili svoje držanje, u istom položaju, proverite odnos delova svog tela onako kako savetuje profesor Marković: „Ugao između potkolenice i stopala trebalo bi da bude otprilike 90 stepeni, karlica bi trebalo da se nalazi u neutralnom položaju (da nije nagnuta ni napred ni natrag). Ramena ne bi trebalo da budu 'zatvorena', ali ni previše gurnuta.

Nadlaktice treba da stoje u prirodnom, bočnom položaju, ne smeju biti zarotirane ni prema unutra, ni prema vani. Lakat ne sme biti previše savijen, kao ni kolena. Grudni deo kičme treba da bude blago povijen, a lumbalni i vratni deo kičme blago uvučeni tako da leđa otkrivaju izduženo slovo 's'."

Nakon toga osmotrite svoje telo i s prednje i zadnje strane. Počnite od stopala - jesu li spuštena ili imate visok luk? „Spuštena predstavljaju problem jer su stopala temelj koji nosi celo telo, a još veću poteškoću predstavljaju asimetrično spuštena stopala zato što utiču na asimetrično držanje celog tela", upozorava profesor.

Potom pogledajte kolena - da li stoje prema unutra ili prema spolja, popularno govoreći - imate li ikserice ili okserice, iako nijedno najčešće ne predstavlja prepreku u svakodnevnom životu (osim u pojedinim sportskim disciplinama). Neka vam neko pogleda i kičmu - u uspravnom položaju i pretklonu (u kojem se može lakše otkriti eventualna skolioza). Lopatice moraju biti simetrične, razmaknute jedna od druge četiri prsta, paralelne s kičmom i ne smeju da izlaze iz prsnog koša.

Čest problem držanja kod žena je inklinacija karlice, položaj u kojem je karlica, odnosno stražnjica previše gurnuta natrag, dok su prsa previše izbočena prema napred, što rezultira preterano zakrivljenom kičmom i vrlo lošim načinom držanja. I određena zanimanja mogu biti krivci lošeg držanja. Zbog prirode svog posla, stomatolozi i frizeri više opterećuju dominantnu stranu tela (najčešće desnu) i time stvaraju nesimetrično držanje leve i desne strane tela.

Laka vežba za lepo oblikovane i izdužene noge: single-leg kick jača mišiće i oblikuje zadnjicu...

Loše držanje nije samo estetski neprivlačno nego može uzeti danak zdravlju unutrašnjih organa, što dovodi do nastanka proširenog abdomena i loše probave, kao i plitkog disanja i umora. Jednako tako, osobe lošeg držanja sklonije su različitim bolovima, mišićno-koštanim tegobama i povredama. S druge strane, kada svoje telo držite u idealnom položaju, ono od organa i mišića zahteva optimalan rad, što poboljšava vašu snagu i učinak, bilo da ste profesionalni sportista, bilo da se samo trudite da budete u dobroj formi.

„I u sportu i u svakodnevnom životu", navodi Marković, „četiri su bitna segmenta uspešnosti: pokret, ishrana, oporavak i mentalni stav (promena životnih navika): „Telo se uopšte najčešće posmatra sa stanovišta građe, a struktura i funkcija tela su kao muž i žena, u idealnom braku ne mogu jedno bez drugog, u životu apsolutno ne mogu jedno bez drugoga.

Ako ste jednom imali uganuće gležnja, nakon što se povreda zacelila bez funkcionalne rehabilitacije, postoji 500-postotna verovatnoća da ćete opet iskrenuti isti gležanj i to zato što niste povratili njegovu funkciju. Naime, špijuni u mišićima, tetivama i zglobu, u slučajevima kada se gležanj nalazi u potencijalno opasnom položaju, šalju informacije moždini koja tada, brzo i nesvesno, aktivira mišiće koji štite gležanj od povrede.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj