Alva je omiljeni slatkiš, a ovaj recept obradovaće one koji vode računa o zdravoj ishrani.

Sastojci:
- 200 ml tople vode (prethodno prokuvane i prohlađene)
- 1 kašika organske ružine vodice
- 50 gr pšeničnog griza
- 1 kašika integralnog brašna
- 40 gr smeđeg šećera
- 2 kašike gi maslaca
- 1 šaka suvog grožđa
- 1 šaka indijskih oraščića ili badema
- 1 prstohvat šafrana
- 1 kašika mlevenog zelenog kardamoma
Priprema:
Prstohvat šafrana potopite u 1 kašici tople vode i pustite da odstoji oko 10 minuta ili dok voda ne poprimi tamnocrvenu boju.
Rastopite 1,5 kašiku gija u širokoj šerpi na laganoj vatri, dodajte griz i mešajte oko 10 minuta, odnosno dok griz ne poprimi nežnu zlatnu boju. Pazite da ne zagori.
Dodajte 1 kašiku integralnog brašna i mešajte još 2 - 3 minuta dok smesa ne poprimi tamnozlatnu boju.
Sada dodajte šećer, suvo grožđe i indijske oraščiće pa mešajte još 1 minut.
Dodajte vodu od šafrana, preostalu vodu u kojoj ste dodali 1 kašiku ružine vodice te kardamom. Sve kuvajte nekoliko minuta dok se namirnice potpuno ne prožmu. Mešajte dok se smesa ne počne lako odvajati od dna.
Dodajte preostali ghee, maknite s vatre i odmah poslužite, u malim zdelicama, još dok je vruće ili toplo.
Gotovu alvu možete koristiti i kasnije. U tom slučaju, izlijte smesu u kalup ili tepsiju premazanu maslom pa ostavite da se ohladi i stegne. Zatim je isecite na kvadrate, posložite na tanjir, ukrasite po želji i poslužite.
Izvor: Alternativa za vas