Sastojci:

  • 200 ml tople vode (prethodno prokuvane i prohlađene)
  • 1 kašika organske ružine vodice
  • 50 gr pšeničnog griza
  • 1 kašika integralnog brašna
  • 40 gr smeđeg šećera
  • 2 kašike gi maslaca
  • 1 šaka suvog grožđa
  • 1 šaka indijskih oraščića ili badema
  • 1 prstohvat šafrana
  • 1 kašika mlevenog zelenog kardamoma

Priprema:

Prstohvat šafrana potopite u 1 kašici tople vode i pustite da odstoji oko 10 minuta ili dok voda ne poprimi tamnocrvenu boju.

Rastopite 1,5 kašiku gija u širokoj šerpi na laganoj vatri, dodajte griz i mešajte oko 10 minuta, odnosno dok griz ne poprimi nežnu zlatnu boju. Pazite da ne zagori.

Dodajte 1 kašiku integralnog brašna i mešajte još 2 - 3 minuta dok smesa ne poprimi tamnozlatnu boju.

Sada dodajte šećer, suvo grožđe i indijske oraščiće pa mešajte još 1 minut.

Dodajte vodu od šafrana, preostalu vodu u kojoj ste dodali 1 kašiku ružine vodice te kardamom. Sve kuvajte nekoliko minuta dok se namirnice potpuno ne prožmu. Mešajte dok se smesa ne počne lako odvajati od dna.

Dodajte preostali ghee, maknite s vatre i odmah poslužite, u malim zdelicama, još dok je vruće ili toplo.

Gotovu alvu možete koristiti i kasnije. U tom slučaju, izlijte smesu u kalup ili tepsiju premazanu maslom pa ostavite da se ohladi i stegne. Zatim je isecite na kvadrate, posložite na tanjir, ukrasite po želji i poslužite.

Izvor: Alternativa za vas