Ljubičaste namirnice uspešno deluju protiv upala i štetnih radikala, a evo koje ljubičasto voće i povrće treba da jedemo da bismo sačuvali zdravlje!

Voće i povrće tamnoplavih i ljubičastih nijansi izuzetno je zdravo.
Brojna su istraživanja potvrdila: što je hrana tamnija i zagasitija, to sadrži više antioksidansa.
Kako da svakodnevno unesete neophodnu količinu voća i povrća: 5 saveta + preporuka SZO
Dok se ljubičasta smatra kraljevskom bojom, plava simbolizuje poverenje.
A kad je reč o hrani, te boje simbol su za izvrsno zdravlje.
Namirnice dubokih i zagasitih ljubičastih i plavih nijansi nisu samo atraktivne za oko, one su i prava riznica nutrijenata i snažnih antioksidansa, poput resveratrola i antocijanina, od kojeg i potječe njihova intenzivna boja.
Namirnice poput patlidžana, crvenogkupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala.
A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka.
Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i sistema za varenje, a pridonose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma.
One štite i od demencije te čuvaju zdravlje kože i jetre.
Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanjićete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, pretilosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.
Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine, biljne materije koje imaju snažna antioksidativna svojstva.
Resveratrol je polifenol koji:
- snižava krvni pritisak
- opušta zidove krvnih sudova
- poboljšava cirkulaciju krvi
- uništava ćelije raka prostate, melanoma, raka dojke, jetre i pluća
Antocijanini:
- štite od moždanog udara
- sprečavaju rak
- smanjuju upalne procese u organizmu
- čuvaju zdravlje sistema za varenje
- prevencija dijabetesa
- snižavaju krvni pritisak i nivo lošeg holesterola
- snažno deluju protiv H.pylori
- štite od čira na želucu
- smanjuju rizik od upala mokraćnih puteva
- smanjuju rizik od raka debelog creva
1. Cvekla
Intenzivna crvenoljubičasta boja ovog korena ukazuje na obilje betalaina, koji ima antioksidativna i protivupalna svojstva.
Uvrstite li cveklu u svoju ishranu, uveliko ćete smanjiti rizik od hipertenzije ili visokog krvnog pritiska, raka i tegoba tokom varenja.
Ovo korenasto povrće pruža obilje energije zahvaljujući ugljenim hidratima, belančevinama i zdravim masnoćama koje sadrži, stoga je jako dobar izbor za sportiste koji se izlažu većim fizičkim naporima.
Obiluje i vitaminima A, B1, B2, B6, B12 i C te mineralima kao što su fosfor, kalcijum, gvožđe, mangan, jod, bakar i kobalt.
Konzumacijom 100 g ove namirnice u organizam ćete uneti 42 kcal.
2. Crveni kupus
Kupus koji nazivamo crvenim zapravo je - ljubičaste boje. Ova namirnica idealna je za očuvanje dobre linije - sadrži svega 22 kcal.