Očekuje se da će ova godina doneti veliki gastronomski pomak svesti prema zdravijem i ekološki osvešćenijem hedonizmu. Pojam „superhrane" je polako, ali sigurno ušao u naše živote, pa su tako svi čuli za chia semenke ili algu spirulina. Ipak, iako je već neko vreme hit u vrhunskim svetskim restoranima, stručnjaci predviđaju da će i jestivo cveće da se nađe i na stolovima ljudi u njihovim kućnim kulinarskim igrama. To će biti posebno vidljivo na primeru različitih napitaka - od kafe sa lavandom, preko čajeva sa cvetom hibiskusa, do raznih drugih bezalkoholnih napitaka oplemenjenih jestivim laticama.

Tinejdžer iz Perua osvojio Instagram veganskim receptima: evo kako Hoze pravi najlepši veganski čizkejk

Semenke su sve popularnije u smutijima, kremastim potažima i salatama. Kinoa, čia seme i kanihua prednjače u jelima, a pored toga što su veoma zdrave, obogaćuju ukus svakog obroka. Osim već poznatih ulja, kao što su maslinovo i ulje od koštica grožđa, u svakodnevnoj ishrani zavladala su i druga, koja su se pokazala veoma zdravim. Laneno i ulje od bundevinog semena, kao i druga hladno ceđena ulja preporučena su od strane nutricionista zbog izuzetne količine minerala.

Organske pečurke često se koriste kao zamena za meso, bogate su belančevinama a sve više restorana u svoj jelovnik dodaje burgere koji su u potpunosti napravljeni od pečuraka. Jedan neobičan trend dobio je svoje mesto u rečniku organske hrane, a to je prah od pečuraka koji se dodaje u omiljeni topli napitak - kafu.

Kurkuma se tokom prethodne godine koristila kao dodatak za skoro sve napitke i jela, a taj trend se nastavlja i u ovoj godini. Ovaj začin sličan je đumbiru, a podjednako je zdrav i delotvoran za ceo organizam.

Detoksikacija organizma bez gladovanja: koliko traje detoks tela i kome se preporučuje

Zabluda da organsku hranu i zdrave namirnice mogu da konzumiraju samo oni sa boljom finansijskom situacijom, otklonjena je otvaranjem prodajnih objekata u kojima se nudi širok asortiman organske hrane na meru, i u kojima možete da dobijete i besplatan savet nutricioniste.

Pravi je trenutak da počnete da se igrate ukusima. Kombinujte semenke, organsko povrće i razne začine i kreirajte ukusne obroke koji su ujedno i veoma zdravi. Prijatno.

Izvor: Lovesensa