Asane su joga položaji. One deluju tako što razgibavaju i jačaju telo, bude i podstiču pranu (životnu energiju), pročišćavaju nadije (energetske tokove) i jačaju nervni sistem. Izvode se postupno i pažljivo, bez velike upotrebe sile.

Omiljena joga vežba protiv umora i nervoze: položaj Shashankasana (Zec) za savršen sklad tela i duše

Pranajame su tehnike disanja. Kontrolom i usmeravanjem daha vrši se čišćenje tela od toksina, pročišćenje i uravnoteženje nervnog sistema i buđenje kreativnosti i talenata.

Mudre su gestovi ili položaji tela ili delova tela. Njihovo dejstvo je znatno jače od asana i koriste se za izražavanje unutrašnjeg stanja ili kreiranje određenog stanja.

Krije su napredne tehnike joge. Neke od njih služe za pročišćenje organizma od toksina (hatha joga krije), dok su druge usmerene na buđenje i proširenje svesti (radža joga krije).

Bande takođe spadaju u napredne tehnike joge i treba ih naučiti od iskusnog učitelja. Banda znači "zaključati", ili "zatvoriti". Pomoću bande se prekida tok energije, a nakon njenog otpuštanja energija se snažno oslobodi. Koristi se za buđenje i usmeravanje energije.

Joga vežbe za snažne i lepe noge: vežbajte 8 asana za jačanje i zatezanje nogu

Joga nidra je tehnika dubokog opuštanja. Vežbač ostaje svo vreme budan i svestan iako se duboko opušta kao da spava.

Meditacija je uranjanje i stapanje sa fenomenom na koji se meditira. Na taj način meditant neposredno očitava stvarnost tog fenomena. Meditacija je krajnja i ključna tehnika joge, dok su ostale tehnike samo priprema za meditaciju.

Izvor: Joga za savremenog čoveka