Čak je i kora bundeve lekovita budući da sadrži belančevine koje se uspešno bore s mikroorganizmima i sprečavaju infekcije!

U Evropu bundeva je stigla još u 16. veku. Bundevine semenke su se prerađivale u ulje, koje je brzo pronašlo svoje mesto u narodnojmedicini.
To je potvrdila i nauka - istraživanja pokazuju da semenke bundeve sadrže jedinjena koja se uspešno bore protiv kancerogenih ćelija, ali dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja. One su bogate proteinima, manganom, vlaknima, magnezijumom i fosforom. Sadrže visok procenat cinka, što je vrlo važno za imunitet, utiču na san i popravljaju vid.
Jedno nemačko istraživanje pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke od bundeve imaju 23% manji rizik od raka dojke. Istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima u kojima se redovno jedu semenkebundeve.
Nastavak teksta pročitajte OVDE!