Kupus - zdrava i hranljiva namirnica kpoja je pravi čarobnjak u kuhinji.

Od glavice kupusa možete napraviti ukusnu zimnicu, tradicionalna jela, zdravu salatu,a li i maštovita i originana jela koja dos ada niste imali priliku da probate ni u restoranima.

Jednostavno rečeno - kupus se savršeno kombinuje sa raznim namirnicama i začinima. Da li ste nekada probali lazanje od slatkog kupusa?

Pročitajte još:

PRAVE SE OD SAMO 3 SASTOJKA, A NIJEDAN NIJE BRAŠNO: Ove slatke kiflice sa orasima gotove su za pola sata (RECEPT)

KOLAČ SA SUVIM VOĆEM - KADA SE PEČE MIRIŠE CELA KUĆA: Jednostavan recept za slatkiš koji se topi u ustima

BOGATA SUPA KOJA JAČA IMUNITET: sadrži vitamin C, vitamin D i cink - prirodna zaštita od prehlade i virusa (RECEPT)

Predstavljamo vam jednostavan vegetarijanski recept za ručak koji ćete sigurno želeti ponovo da napravite.

Lazanje od svežeg kupusa

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa srednje veličine
  • 200 g parmezana
  • 50 g butera
  • 500 ml mleka
  • 50 g brašna
  • 1 ljubičasti luk
  • 100g kačkavalja
  • muskantni oraščić,so,biber
  • maslinovo ulje

Priprema:

Očistite kupus tako što ćete skinuti spoljne liske. Šest liski skinite i stavite u 3 litra vrele vode, posolite i ostavite da se kuva oko 15 minuta.

Prepolovite kupus na pola, pa iseckajte sitno za salati. Iseckajte na sitno i ljubičasti luk. U tiganju otopite buter, a zatim iseckani kupus i luk, pa dinstajte na blagoj vatri oko 20 minuta. Zatim dodajte brašno i promešajte, pa dodajte mleko i mešajte oko 5 minuta dok se ne stvori nežni i kremasti bešamel sos. Sklonite sa vatre i dodajte biber, so i malo muskantnog oraščića (po želji). Dodajte parmezan i promešajte.

Podmažite vatrostalnu posudu maslinovim uljem. Dodajte na dno dve skuvane liske, pa nanesite smesu sa bešamel sosom, pa pospite sa malo parmezana. Prekrijte sa dve liske, pa dodajte ponovo fil i parmezan, pa ponovo dve skuvane liske kupusa. Poslednji sloj je fil prekriven sa 100g kačkavalja.

Pecite u rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.

Ostavite da se malo ohladi, pa isecite na kocke i poslužite za ručak.

Prijatno!

Izvor: Lovesensa