Čuveni indijski čaj pod nazivom Masala sačinjen je od kombinacije određenih začina koji se sjedinjujuju i pretvaraju u prah, a zatim se konzumiraju tako što se prah sipa u crni čaj, vrelo mleko i vodu.

Masala čaj ima jak, zalinski ukus, ali je vrlo prijatan za konzumiranje, naročito ako mu dodate malo meda. Njegovi sastojci puni su vitamina, minerala i antioksidanata, pa se masala preporučuje za jačanje imuniteta, prevenciju upalnih procesa u telu i čišćenju respiratornog sistema, odnosno za detokspluća, izbacivanje sluzi i u prevenciji i lečenju kašlja.

Pročitajte još:

Domaći čaj za mršavljenje: popijte 1 šolju pred spavanje i skinite masne naslage

Ovaj čaj najbolje pomaže kod stresa i nervoze: potrebna je samo jedna šoljica (RECEPT)

RUŽIN ČAJ je blagotvoran lek koji svaka žena treba da ima u kući: evo kako da ga napravite i zaštitite telo od oboljenja

Vrlo lako ga možete napraviti u kućnim uslovima, a ovaj recept je jedan od bojih verzija:

Sastojci:

  • 40 g semena kardamona
  • 20 g karanfilića
  • 20 g bibera u zrnu
  • 8 g cimeta
  • 10 g semena morača
  • 30 g suvog đumbira
  • 6 grančica sušenog bosiljka
  • 1/2 muskantnog oraščića
  • 1 kašika crnog čaja
  • 1 šolja mleka
  • 2 šolje vode
  • 2 kašičice meda

Priprema:

Seme kardamona, karanfilić, biber, cimet i seme morača sipajte u tiganj i ostavite da se peče na blagoj vatri uz stalno mešanje oko par minuta. Kada polne da se oseća miris biljaka, sklonite sa strane, Zatim isti postupak ponovite sa đumbirom, a zatim sa bosiljkom i muskantnim oraščićem. Sve sastojke koje st e prethodno pekli na tiganju ubacite u blender i umutite dok ne dobijete jedinstven prah. Dobijeni masala prah stavite u teglu.

2 šolje vode stavite u šerpu i ostavite da proključa, a zatimdodajte kašiku crnog čaja, 1/2 kašičice masala praha i 1 šolju mleka. Ostavite još mi nut da se kuva, a zatim proicedite i dodajte med. Dobro izmešajte i uživajte u zdravom i uksunom čaju.

Izvor: Lovesensa