Ovaj jednostavan napitak za imunitet od limuna, đumbira, meda i kajenskog bibera odličan je za jačanje imunološkogsistema tokom sezone prehlade i gripa (ili u bilo koje doba godine).

Napitak za jači imunitet od limuna, đumbira i kajenskog bibara

Pročitajte još:

PRIRODNI ANTIBIOTIK KOJI JAČA IMUNITET I ŠTITI OD VIRUSA I PREHLADA: Ovu namirnicu svi treba da imamo u kući

Izazov za jačanje imuniteta: kako da poboljšate imuni sistem 1 čašom vode

15 NAJBOLJIH PRIRODNIH LEKOVA ZA JAČANJE IMUNITETA: Štite od virusa i gripa, leče organizam i neophodni su za zdravlje

Ovo je prekrasna kombinacija sastojaka koji deluju zajedno za razne zdravstvene beneficije i kao pojačivač imunološkog sistema kada je to najpotrebnije. Može vam pomoći u suzbijanju virusa, pojačati nivo energije i podstaknuti metabolizam.

Za razliku od ostalih recepata za sokove, ovaj se napitak pije u malim količinama, u dozama od 60 ml, odnosno jedne čašice za žestoka piće i deluje gotovo poput čarobnog eliksira za imunitet.

Sastojci:

  • 450 g korena đumbira za dobijanje oko 350 ml soka
  • 6 limuna za dobijanje oko 350 ml soka - možda će vam trebati više ili manje, zavisno o veličini
  • 1 kašičica meda ili agavinog, odnosno javorovog sirupa
  • 1/8 kašičice kajenskog bibera

Postupak pripreme:

Započnite ispiranjem i rendanjem korena đumbira. Ne treba ga oljuštiti, samo ga izrežite na dovoljno mali komad da može proći kroz sokovnik.
Zatim započnite ceđenje đumbira.

Nakon što iscedite đumbir, proverite količinu soka i u skladu sa time iscedite sok od limuna. Samo ga oljuštite i ubacite u sokovnik. Alternativno iscedite sok kao i obično i izmerite razmeru 1:1 sa sokom od đumbira.
Pomešajte đumbir i limunov sok zajedno.

Dodajte kajenski biber i med (ili agavin, odnosno javorov sirup) i dobro promešajte da se temeljno sjedini.

Po želji odvojite u delove veličine čašice za žestoka pića (60 ml) i držite u frižideru do nedelju dana. Kajenski biber će se spustiti na dno - zato obavezno protresite posudicu pre pijenja.
Sok takođe možete zamrznuti u kockice leda i dodati sokovima i smoothiejima po potrebi.
Beleške:

Napravite veću količinu, kako biste je mogao zamrznuti i otopiti po potrebi. Idealno bi bilo da rqazmera soka od đumbira i soka od limuna bude 1:1. Jednostavno prvo proverite koliko ste dobili soka od đumbira, a zatim dodajte jednaku količinu limunovog soka.

Sok možete čuvati u frižideru nedelju dana.

Izvor: Sensa.hr