Nežan i mekan novogodišnji i božićnikolač sa urmama i suvim grožđem.

Ovaj recept za prazničnu poslasticu biće prava novina na vašoj trpezi, a ukoliko želite dodatan miris i aromu dodajte i malo cimeta.

Recept za novogodišnji/božićni kolač

Sastojci:

  • 300g urmi
  • 250ml toplog mleka
  • 190 ml maslinovog ulja
  • 100 ml jogurta
  • 260 g brašna (može i ražano)
  • 1 kašičica sode bikatbone ili praška za pecivo
  • 125 ml mleka
  • 60 g seckanih oraha
  • šaka suvog grožđa

Pročitajte još:

Vegan brauni bez šećera: najbolji kolači bez pečenja + glazura bez čokolade (RECEPT + POSNO)

Novogodišnji kolač sa đumbirom (vegan, bez glutena i oraha)

POSNE ROZEN KOCKE: Najbolji recept za omiljeni kolač sa orasima (VEGAN)

Priprema:

Prelijte urme toplim mlekom i ostavite da odstoje oko 30 minuta, a zatim umutite u blenderu dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte u krem od urmi maslinovo ulje, jogurt i umutite mikserom dok se ne sjedini. Dodajte brašno i sodu bikarbonu i prstohvat soli. Dobro umitite miskerom dok se ne sjedini, pa dodajte 125 ml mleka i ponovo mutite.

U smesu sipajte orahe, 5 iseckanih urmi i šaku suvog grožđa. Sve dobro umešajte kašikom.

Pleh ili kalup obložite papirom za pečenje i pospite brašnom, pa sipajte smesu. Pecite na 180 stepeni 45 minuta.

Izvor: Lovesensa