Isprobajte ovaj zdravi pilav koji je lak za pripremu, a ujedno hranljiv i neopterećujuć obrok, koji će vam prijati bilo kada u toku radne nedelje. Izuzetno je zdrav, ali i ukusan, jer odiše svojim egzotičnim sastojcima koji će da vas prenesu u daleke azijske zemlje.

Uz indijske orahe, povrće i začine, nije samo ukusan, već je i isplativ. Pravi se sa čatnijem od korijandera!

Sastojci:

  • 2 kašike ulja uljane repice
  • 1 veliki luk, sitno naseckan
  • 2 kašike narendanog đumbira
  • 2 zelena čilija, isečena
  • 2 čena belog luka, zgnječena
  • 2 kašičice semena korijandera, zgnječena
  • 4 mahune kardamona, izlupane
  • ½ štapića cimeta
  • 1 kašika garam masale
  • 400 g šargarepe, oljuštene i ½ grubo narendane, kao i ½ isečene pod uglom
  • 300 g basmati pirinča, dobro opranog
  • 600 ml vrelog povrtnog bujona
  • šaka korijandera, sitno naseckanog (sa stabljikama)
  • 60 g indijskih oraha, prepečenih i iseckanih

Priprema:

Zagrejte ulje u velikom tiganju koji ima dobro prianjajući poklopac. Luk pržite sa prstohvatom soli na srednjoj vatri 10-15 minuta dok ne porumeni i ne postane hrskav. Izvadite iz šerpe kašičicom i procedite na kuhinjskom papiru, ostavljajući ulje u šerpi.
Dodajte pola đumbira, pola čilija, sav beli luk, začine i obe vrste šargarepe u tiganj i pržite 6-8 minuta dok kriške šargarepe ne počnu da postaju zlatne. Dodajte pirinač, kratko promešajte, pa dodajte bujon, šaku korijandera, dobar prstohvat soli i mleveni crni biber. Pustite da provri, pa čim počne da ključa, smanjite vatru na minimum, pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva 12-15 minuta. U međuvremenu, preostali đumbir i zeleni čili, većinu indijskih orahai većinu preostalog korijandera stavite u mali blender sa 50 ml vode. Mešajte dok ne postane glatko, dodajući još 2-3 kašike vode, ako je potrebno, da napravite sos. Kada se sva tečnost upije u pilav i pirinač omekša, viljuškom razmrvite zrna. Kašikom prelijte čatni od korijandera i pospite prženim lukom, koji ste sačuvali za korijander i preostalim indijskim oraščićima za posluživanje.

Izvor: Sensa