Obrok bez kimchija je skoro nezamisliv u Koreji. Koreanci godišnje pojedu više od 1,5 miliona tona ovog ukiseljenog povrća, i to uz sve od jela sa pirinčem do pice. Kimchi možete lako napraviti i sami, kod kuće.
Sastojci koje sadrži ova pikantna korejska verzija turšije pomažu u borbi protiv prehlade i gripa. Kupus je bogat vitaminom C i fitonutrijentima, a beli luk antioksidansima koji jacaju imuni sistem i umanjuju infekcije. Chili prah sadrži kapsaicin, dok je đumbir poznati ayurvedski lek za kašalj i prehladu.
Međutim, prava moć kimchija krije se u procesu fermentacije tokom kojeg nastaju velike količine korisnih bakterija - probiotika koji jačaju imunitet i skraćuju trajanje prehlade.
Brzi recept za kimchi
Ovo je varijacija najpopularnije vrsti kimchija, tradicionalnog baechu kimchija. Biće vam potrebna jedna veća tegla sa poklopcem.
Sastojci:
- 2 glavice nappa kupusa ili kineskog kupusa (bok choy)
- 1 dajkon rotkva srednje veličine
- ¼ šolje krupne morske soli
- 1 šolja vode
- 4 mlada luka, isečena na štapiće dužine oko 5 cm
- 7 usitnjenih čenova belog luka
- 2 kašike usitnjenog ili izrendanog đumbira
- 2 kašike čilija u prahu
Priprema:
Operite kupus i isecite ga na štapiće dužine 5 cm. Oljuštite dajkon rotkvu, po dužini prvo isecite na četvrtine pa na štapiće debljine oko 1 cm. Rastvorite so u vodi, stavite kupus i dajkon rotkvu u veliku činiju, prelijte mešavinom vode i soli i ostavite da stoji 6 sati ili preko noći. Prebacite kupus i dajkon rotkvu u teglu, dodajte mladi luk, beli luk, đumbir i čili i dobro promešajte. Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 2 do 3 dana.
Dnevni horoskop za 3. april 2025: Blizanci imaju potrebu da se osame, Vodolija reorganizuje životni prostor
Šta boja telefona govori o vama? Pobednici uvek imaju isti izbor, a najčešću biraju oni kojima je važna suština
Šta broj stana ili kuće govori o vlasniku? Numerologija otkriva da li na adresi živi intelektualac ili boem
“Zasadi drvo” – jedna vizija, šest godina, milion sadnica
Kako da gledate kroz ljude? Frojdova tehnika i danas radi, a zasniva se greškama koje svaki čovek često pravi