Jesen je period kada najviše uživamo u poslasticama sa kruškama i jabukama, uz dodatak cimeta. Sada vam donosimo jedinstven recept za kolač naopačke koji se lako pravi, a posni je, u veganskoj varijanti.

Dok se peče mirisaće vam cela kuća, a kada ga poslužitte i pospete sa pečenim bademima, uživaćete u divnoj aromi koja osim što raduje nepca, donosi i osećaj topline. Skuvajte kafu ili čaj, uživajte u svakom zalogaju, uživajte u trenutku koji imate samo za sebe!

Recept za kolač naopačke sa kruškama

Sastojci:

  • 2 kruške
  • 270 g brašna
  • 50 g mlevenih badema
  • 1 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 200 g smeđeg šećera
  • 270 ml bademovog mleka
  • 120 ml ulja od repice
  • 3 cm svežeg đumbira
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog kardamoma
  • 4 kašike badema u listićima

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite i obložite papirom za pečenje okrugli kalup za torte, prečnika oko 22cm. Kruške oljuštite i isecite na tanke kriške. Ređajte ih na dno tepsije tako da bude ravnomeran sloj od krušaka. U veću posudu sipajte brašno, a zatim dodajte prašak za pecivo, mlevene bademe, šećer, cimet i kardamon. Pomešajte kašikom.

Zatim dodajte bademovo mleko, ulje od repice i đumbir. Mešajte dok se ne sjedini, ali nemojte previše mešati.

Sipajte dobijenu smesu preko krušaka u kalup za torte. Stavite u rernu da se zapeče oko 35 minuta.

Dok se kolač peče, ispecite bademe u listićima u suvom tiganju na srednje jakoj vatri dok ne porumene.

Nakon 35 minuta, proverite tortu. Ubodite je čačkalicom i proverite da li je dovoljno pečena (potrebno je da čačkalica bude čista kada je izvadite iz kolača, to je znak da je kolač spreman). Ako nije, ostavite ga još nekoliko minuta.

Kalup pažljivo okrenite naopako i stavite na rešetku za hlađenje, tako da gore budu kruške, a dole testo. Uklonite kalup, a zatim preko kruški pospite pečene bademe.

Recept za kolač sa kruškama koji nije u posnoj varijanti pogledajte u video prilogu ispod!

Izvor: Sensa