Sveža šargarepa sadrži betakaroten, koji joj obezbeđuje karakterističnu narandžastu boju. Takođe sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K, kao i minerale – kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. Kada je reč o prednostima konzumiranja šaragarepe ističu se poboljšanje vida, smanjen rizik od kardiovaskularnih oboljenja, pozitivno utiče na stanje kože, smanjuje akne, poboljšava varenje, štiti jetru, reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje znake starenja na licu, povoljno deluje na balans hormona

Kada vidimo sve sjajne benefite šargarepe, ne čudi nas što je novi trend u zdravoj ishrani salata od sirove šargarepe. Na Tik Toku pojavili su se snimci pod tagom #rawcarrotsalad koji imaju preko 20 miliona pregleda i na kojima se sprema najjednostavnija salata od šargarepe. Kreatori videa, kao i mnogi u komentarima navode kako je salata ukusna, ali i da čini da se osećaju dobro, zdravo i energično.

Kako da napravite popularnu salatu od sveže šargarepe? Postoje razne verzije recepata na Tik Toku, ali dominira sledeći:

Uzmite šargarepu i ljuštilicom isecite tanke trakice, nalik na špagete. Sipajte ih u posudu, a zatim začinite jabukovim sirćetom, morskom soli, maslinovim uljem. Možete umesto sirćeta koristiti i sok od limuna, a kao ulje, postoje varijante recepta sa kokosovim uljem. Od začina se u mnogim video prilozima preporučuju biber i kurkuma.

Postupak pripreme pogledajte u video prilogu ispod!

Popularna salata od sveže šargarepe TikTok/ edenvonweiss

Izvor: Sensa