Uposlednje vreme sve su popularnije tzv. "lažne" pizze kojima baza nije testo, već povrće. Jedan od češćih izbora je patlidžan, a u nastavku vam donosimo jednostavan recept legendarne kuvarice Džulije Čajld. Za patlidžan pizzu potrebna su vam samo 3 elementa - patlidžan, sloj sira (mocarela i parmezan) i sos od paradajza.

Sastojci
- 1 patlidžan (250-300 g)
- 1 kaičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2,5 kašičice mešavine talijanskih začina
- ¼ kašičice origana
- 10 listova bosiljka
- 30 g narendanog parmezana
- 50 g mocarele
- 3 čena belog luka
- 400 g oljuštenog i iseckanog paradajza

Priprema
Patlidžan isecite na kolutove debele dva centimetra. Položite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak tečnosti i posolite ih sa obe strane. U tiganju zagrejte dve kašike maslinovog ulja, pa prodinstajte sitno iseckani beli luk. Dodajte paradajz, dve kašičice mešavine italijanskih začina i origano, pa kuvajte dok se ne zgusne. Paradjz izgnječite viljuškom.

Patlidžan ponovo prebrišite papirnatim ubrusima. Maslacem premažite lim za pečenje i stavite kolutove patlidžana. Prelijte ih sa maslinovim uljem i pospite preostalom polovinom kašičice mešavine italijanskih začina. Rernu zagrejte na 190 stepeni i pecite 20 do 25 minuta. Dok čekate da se patlidžani ispeku, iseckajte listove bosiljka i pomešajte parmezan i mocarelu. Na ispečeni patlidžan stavite sos od paradajza, bosiljak i smesu sira, az atim pecite još sedam minuta, dok sir ne poprimi zlatnu boju.

Izvor: Sensa.hr