U prodaji se obično možgu naći dve vrste persimona: fuju i hašija. Japanska jabuka fuju je manja, žućkasta vrsta. Tvrđa je kada je nezrela, a kada omekša, onda je zrela. Manje je slatka i manje kremasta u poređenju sa hašijom.

Pita "ružica": romantična poslastica od jabuka...

Japanska jabuka hašija je veća, narandžasto-crvenkasta vrsta. Kada je nezrela, ona je tvrda i sadržaj tanina daje joj opor ukus. Sazrevanjem, tanini se gube i opor ukus prelazi u božanstveno sladak ukus. Hašija je zrela onda kada je meka i kada se listići sa vrha mogu lako skinuti.

Poslastica koja greje i okrepljuje tokom hladnih dana: zdrava jesenja supa od bundeve i jabuka...

"Ako izblendujete jednu japansku jabuku i jednu kašiku mlevenog rogača, dobijate neverovatan puding, a ako izblendujete japansku jabuku sa vezom mirođije ili peršuna, dobijate neverovatan preliv za salatu ili špagete od tikvica", savetuje Marina Grubić, promoter zdrave ishrane i autor sajta Biljna ishrana.