Kada je vruće, spasava nas voda, a osim što nas hidrira, ona naprosto čini čuda za našu liniju. Posredi je japanska dijeta na vodi, koja uključuje ispijanje nekoliko čaša vode sobne temperature svakog jutra nakon buđenja, a pomaže u čišćenju digestivnog sistema i regulisanju funkcije creva, važne za zdravlje celog organizma. Preporučljivo je izbegavati hladnu vodu jer može da uspori varenje, a akcenat se stavlja na vremenski razmak između obroka kako bi ova vrsta ishrane rezultirala mnogim zdravstvenim prednostima, piše Healthline.

Voda kao najzdraviji izbor

Voda je najzdravije piće iz nekoliko važnih razloga. Pre svega, naše telo se uglavnom sastoji od vode (oko 60-70%), što znači da je hidratacija neophodna za održavanje optimalnog zdravlja. Voda je takođe bez kalorija, ne sadrži šećer niti bilo kakve aditive koji mogu biti štetni po zdravlje.
Pored toga, voda je neophodna za mnoge fiziološke funkcije kao što su regulacija telesne temperature, varenje hrane, transport hranljivih materija i izlučivanje otpadnih proizvoda putem urina.

Na kraju krajeva, voda je ekološki prihvatljiv izbor jer ne stvara otpad kao mnoga druga pića koja dolaze u plastičnim ili limenim kontejnerima. Dakle, voda nije samo najzdravije piće, već i najprirodniji i najodrživiji izbor za hidrataciju.

Japanska pravila dijete na vodi

Japanska vodena dijeta ne zagovara stroga i nejasna pravila, a njene smernice je izuzetno lako pratiti gde god da se nalazite. Prvi korak je najvažniji, a ne smete zaboraviti da pijete vodu ni kasnije tokom dana.

  • Odedite vreme i napravite pauzu da popijete četiri do pet čaša (160 ml) vode sobne temperature na prazan stomak nakon buđenja i pre pranja zuba.
  • Sačekajte 45 minuta pre doručka.
  • Svaki obrok konzumirajte u roku od 15 minuta, a zatim sačekajte najmanje 2 sata pre nego što ponovo jedete ili pijete.
  • Ponavljajte ove korake svakodnevno.
shutterstock_2183046841.jpg
Shutterstock 

Potencijalne koristi

Ova metoda pomaže u održavanju adekvatne hidratacije, što može poboljšati funkciju mozga, nivo energije i regulaciju krvnog pritiska.
Zamena slatkih pića vodom i ograničavanje vremena za jelo smanjuje unos kalorija, što dovodi do gubitka težine.
Takođe, voda za piće može poboljšati varenje, sprečiti zatvor, sprečiti zadržavanje vode u telu i smanjiti nadimanje.
Ova dijeta nema određeno vremensko ograničenje; možete ga praktikovati onoliko dugo koliko smatrate korisnim.

BONUS VIDEO:

Detoks voda za dijetu Instagram/smoothiechallenge.21day

Sensa.story.hr/ Sensa/ Zorica Antonijević